Večer mađara zagrebačke županije

U veselom i opuštenom ugođaju družili su se Mađari iz čak šest hrvatskih županija, a na domjenku je nazočila i Eniko Tuska, mađarska konzulica u Zagrebu

1Gdje su Mađari, tu je čardaš, gulaš i paprikaš…. Baš tako je bilo i na „Večeri Mađara“, predstavnika mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije koji su se okupili u subotu, 15. studenog u velikogoričkom restoranu Phoenix na već tradicionalnoj godišnjoj proslavi. No, nisu bili sami, pridružili su im se i Mađari iz čak šest hrvatskih županija. Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, posebno se potrudio da ta večer bude veliko okupljanje i druženje Mađara iz raznih krajeva Hrvatske. Nazočna je bila i Eniko Tuska, konzulica u Veleposlanstvu Mađarske u Zagrebu, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreb i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Zagreba, Petar Sekereš, tajnik mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Robert Janković, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, Arpad Kiš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije, Ištvan Kasaš, iz Koprivnice, predstavnik mađarske nacionalne manjine Kopriviničko-križevačke županije, Antal Papp, predsjednik i voditelj tamburaškog sastava „Tomo Šestak“ iz Velike Pisanice i Zlata Berkeš, predsjednica Zajednice Mađara Velike Pisanice, te gosti iz Mađarske Čontoš Sabolč-Polgamester, gradonačelnik Kisaszonda i Laci Gujaš, predstavnik Hrvatsko-mađarske bratske zajednice iz Mađarske.
Među uzvanicima su bili i Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, i zamjenica predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika, nacionalnih manjina Zagrebačke županije, koja je pozdravljajući nazočene predložila Imbri Berkešu, da drugi susret uzvanika bude u Mađarskoj u istom broju kao što je te večeri bio u Velikoj Gorici. Bošnjake je predstavljao i Ishak Hodžić, tajnik Udruge branitelja Bošnjaka Domovinskog rata Republike Hrvatske, a Čehe novinar Franjo Vondraček, predstavnik češke nacionalne manjine Zagrebačke županije. Makedonce je predstavljala Sonja Habuš, predsjednica makedonske nacionalna manjine Zagrebačke županije, a Đuro Zatezalo, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije predstavljao je Srbe. Među predstavnicima medija koji prate nacionalne manjine najistaknutija je bila Slavica Šarović, novinarka, voditeljica i urednica na Radio Martinu i autorica knjige „Nacionalne manjine Zagrebačke županije“ te urednica emisije o nacionalnim manjinama „Rodna gruda“.
Opušteno i veselo druženje, uz delicije nadaleko poznate mađarske kuhinje i mađarsku popevku zbora i orkestra iz Velike Pisanice, trajalo je dugo u noć.

Autor: S.K.

Zagreb, 26.6.2014/21:12