NOVINARKA RAMIZA MURTEZI SHALA OPISALA TRAGIČNE SUDBINE SILOVANIH ALBANKI U RATU NA KOSOVU

Povodom Dana neovisnosti Kosova u Zagrebu se održava Tjedan Kosova u Hrvatskoj, manifestacija koja traje od 11. do 16. veljače, a na kojoj je 12. veljače u Novinarskom domu prikazan kratki dokumentarni film, otvorena izložba fotografija i održana promocija knjiga “Femijet martire te Kosoves 1981-1999”/Djeci mučenika s Kosova, autora prof. dr. Nusreta Pllana i “Une e perdhenuara”/Ja silovana Ramize Murtezi Shala.

Pllana se dvadeset godina bavio istraživanjem o 1432 albanske djece ubijene na Kosovu u periodu od 1981. do 1999. Knjiga je objavljena zahvaljujući novčanoj pomoći albanskog iseljeništva iz Njemačke. Izvanredno je prihvaćena kod publike i nakon Zagreba, Pllana će je promovirati u Torontu u Kanadi.

Knjigu “Une e perdhenuara”/Ja silovana, napisala je Ramiza Murtezi Shala, novinarka RTV Kosovo, pisana je u prvome licu ali nije autobiografska, nego je Murtezi Shala opisala stravična iskustva silovanih Albanki i Albanaca u ratu na Kosovu 1999. godine. Glavni likovi knjige su jedna majka i njene dvije kćeri, jedna stara samo deset, a druga sedam godina. Sve tri su silovane, a sedmogodišnja djevojčica je umrla istoga dana od posljedica silovanja.

– Knjigu sam napisala na temelju razgovora s albanskim ženama i muškarcima koji su silovani u ratu na Kosovu 1999. Nema autobiografskih elemenata, ali sam je pisala u prvome licu pošto sam mislila da će tako biti puno bliže čitatelju. Plašila sam se kako će biti primljena u javnosti jer je silovanje tabu tema, iako smo posljednjih godina na Kosovu počeli mnogo pričati o tome. Jedna je žena smogla snage i javno ispričala što joj se tijekom rata dogodilo. Brinula sam i kako će čitatelji prihvatiti naslov knjige. Mislila sam da će me pitati “kako si mogla”. Ali, svi su reagirali vrlo dobro i iznenađena sam. Rekli su da sam odradila dobar posao – kaže Murtezi Shala, koja je u vlastitoj nakladi tiskala 1000 komada knjige na albanskom jeziku. Pripremljen je prijevod i na srpski, ali još nije publiciran, a sad knjigu prevodi na njemački.

Događaju su prisustvovali veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli, predstavnici Veleposlanstva Albanije, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj i predsjednik Unije Albanaca u RH Enver Collaku.

Organizatori Tjedna Kosova su Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj “Shkendija”, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba uz potporu Veleposlanstva Kosova u RH i Ermine Lekaj Prljaskaj saborske zastupnice.