U ZAGREBU PRIKAZAN FILM NAJNAGRAĐIVANIJE KOSOVSKE REDATELJICE

U okviru manifestacije Tjedan Kosova u Hrvatskoj koja se u Zagrebu održava od 11. do 16. veljače u KIC-u prikazan je film “Shpia e Ages”/Agina kuća koji je najavio producent Bujar Kabashi.

– Film je rađen u kooprodukciji Kosova, Hrvatske, Francuske i Albanije, a scenaristica i redateljica je Lendita Zeqiraj, jedna od najnagrađivanijih kosovskih redateljica. Radi se o komediji-drami, mogu reći da je više drama, ali ne u patetičnom smislu i u stilu filmova koji su donedavno dolazili s Kosova. Filmska priča bavi se nenasiljem i govori protiv svake vrste nasilja u obitelji i u inistitucijama. Film je pripreman pet godina, toliko smo prikupljali novac, a snimljen je za samo mjesec dana. Svjetska premijera bila je prošle godine u lipnju u Karlovim Varima u Češkoj i film je dobro prošao. Planirali smo tri projekcije, ali smo dodali još dvije jer je publika tražila. Film je nagrađen nagradom europskih filmskih kritičara – kaže Kabashi.

Na projekciji filma bili su: Gezim Kasapolli, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj, Riza Poda, veleposlanik Albanije u Hrvatskoj, Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica, i Esad Collaku, predsjednik Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj.

Manifestacija se održava povodom 17. veljače, Dana neovisnosti Kosova, a organiziraju je Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj “Shkendija”, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba uz potporu Veleposlanstva Kosova u RH i Ermine Lekaj Prljaskaj saborske zastupnice.