LJUDEVIT JURAK JE 1945. STRIJELJAN JER JE SVJEDOČIO ISTINU

Veliko zanimanje publike izazvao je roman „Hitac u potiljak“ autora Božidara Brezinščaka Bagole u kojem govori o velikom čovjeku i znanstveniku Ljudevitu Juraku i njegovoj tragičnoj sudbini u komunističkom režimu.

Ljudevit Jurak bio je Hrvat rođen 1881. u Obsotelju (Zalugu), ali je osnovnu školu polazio u Rogaškoj Slatini u Sloveniji. Nakon završetka studija medicine radio je u Innsbrucku u Austriji, otkud mu je bila majka, a od 1913. nadalje bio je ravnatelj Instituta za javno zdravstvo u Zagrebu i profesor patološke anatomije na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Kao član međunarodne komisije Jurak je 1943. istraživao masakr nad seljacima i radnicima u ukrajinskom gradu Vinici i zaključio da su taj zločin 1938. počinili Sovjeti, zbog čega je pred kraj rata, po nalogu komunističke vlasti, uhićen i ubijen.

Promocija je održana 12. veljače u Slovenskom domu u Zagrebu a o knjizi su govorili: mr. sc. Božidar Petrač, urednik, Hrvoje Peršić, recenzent i praunuk dr. Ljudevita Juraka, i autor Božidar Brezinščak Bagola, koji je podrijetlom, poput Ljudevita Juraka, sa slovensko-hrvatskoga pograničnog područja.

– Radi se o biografskom romanu o dr. Ljudevitu Juraku koji je strijeljan 1945. zbog istine koju je svjedočio. Bio je jedan od najboljih europskih patologa i sudskih vještaka i kao takav bio je pozvan u Europsko međunarodno povjerenstvo zbog istrage žrtava u ukrajinskom gradiću Vinici gdje je ubijeno tisuću i petsto seljaka i radnika. Komisija je ustanovila da se to dogodilo 1938. za vrijeme Staljina, a sam dr. Jurak radio je obdukciju na četiri-pet pronađenih leševa, dok je 74 istraživao u timu. U srpnju 1943. objavio je tekst o zločinima u Vinici zbog čega je 1945. strijeljan – kazao je Brezinščak Bagola. Promocijom ovoga romana nastavljeno je obilježavanje slovenske kulturne manifestacije Kultura nas povezuje.