Zlata Berkeš, predsjednica Zajednice Mađara Pisanica i vijećnica u Vijeću mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije

Svi su Mađari jedno biće

Jedna od značajnZLATA BERKEŠijih aktivnosti Zajednice Mađara Pisanica bilo je organiziranje Smotre mađarskog dječjeg stvaralaštva održane u Velikoj Pisanici na kojoj su sudjelovali najmlađi pripadnici nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, i gostovala djeca iz osnovne škole mađarskog grada Kaposvara.

Tko vas je potaknuo na osnivanje Zajednice Mađara Pisanica?
Bio je to Šandor Juhas, zastupnik u Hrvatskom saboru.
Na koji ćete način povećati članstvo i više angažirati u radu?
S članstvom nemamo problema jer nam se stalno javljaju ljudi koji žele dobrovoljno raditi u udrugi. Vide da radimo ne samo poslove vezane za kulturu, nego i sve ostalo vezano za kvalitetan život zajednice. Obnovili smo Mađarski dom koji mogu koristiti svi mještani Velike Pisanice bez obzira na nacionalnu pripadnost.
Koliko Mađara ima u Velikoj Pisanici?
Prema popisu stanovništva iz 2011. Mađara u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je bilo 881, no sad nas je manje jer je desetak osoba umrlo. Aktivni smo na županijskoj razini i želimo određene promjene.
Kakva podrška treba Zajednici Mađara Pisanica?
Naše jedinstvo nam je prioritet. Kao što je bilo dosad, tako neka i ostane. Želimo čuvati nacionalni identitet, baviti se kulturom i tradicijom što su pretpostavke za ostvarivanje kulturne autonomije.
Kakvu potporu imate u tome od općine i Županije?
Naš rad podržava općina Velika Pisanica i susjedne općine koje sudjeluju u organiziranju raznih manifestacija. Očekujemo potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske kao što je to bilo i prijašnjih godina. Aplicirali smo projektom na Ministarstvo kulture i dobili odgovor da je proslijeđen Savjetu za nacionalne manjine. Naš projekt odnosi se na nabavku mađarskih narodnih nošnji i jedan je od 715 projekata 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj koji će nadamo se podržati Savjet za nacionalne manjine.
Gospodin Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije je iz Velike Pisanice. Surađujete li?
Suradnja s gospodinom Berkešom i Mađarima Zagrebačke županije je više nego odlična. Zahvaljujući gospodinu Berkešu na Smotri mađarskog dječjeg stvaralaštva u Velikoj Pisanici su gostovali učenici mađarske osnovne škole iz Kaposvara. Isto tako bio nam je i poveznica s gospodinom Tiborom Čučom, bivšim predsjednikom Hrvatske samouprave grada Kaposvara, s kojim imamo izvrsnu suradnju i koji je naš veliki prijatelj i pomagač.
Velika Pisanica je selo dugo 13 kilometara. Kako uspijevate okupiti djecu na folklornim probama?
Naša udruga obuhvaća članove i iz Velikog Grđevca i Nove Rače, imamo članove čak i iz 15 kilometara udaljenog Šandrovca iz kojeg djeca redovito dolaze u Veliku Pisanicu na probe. Dovode ih roditelji i to košta, ali su zadovoljni da im djeca kvalitetno provode vrijeme i uče mađarski jezik, pjesme i plesove.
Kakva je suradnja Zajednice Mađara Pisanica s ostalim mađarskim udrugama u Hrvatskoj?
Dosadašnja suradnja je bila izvrsna. Mišljenja smo da Zajednica Mađara Pisanica treba njegovati mađarsku kulturu i običaje te se predstaviti tamo gdje nas zovu bez obzira koji to mađarski ‘tabor’ bio. Ne vjerujemo u tabore, vjerujemo da su svi Mađari jedno biće.