SLOVENIJA ODBACILA MOGUĆNOST ZAJEDNIČKE KONTROLE S AUSTRIJOM I NJEMAČKOM

18.01.2016. 15:07

slikaLJUBLJANA, 18. siječnja 2016. (Hina) – Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar odbacila je u ponedjeljak mogućnost, o kojoj je bilo dosta medijskih nagađanja posljednjih dana, da zajedno sa slovenskom policijom kontrolu izbjeglica na granici s Hrvatskom počnu provoditi i policajci iz Austrije i Njemačke.

Ona je ocijenila da bi to povećalo opasnost da se Slovenija pretvori u tzv. “hot spot”, u kojoj bi se zadržao velik broj migranata koje Austrija i Njemačka ne bi htjele primiti, a izrazila je i očekivanje da će buduća hrvatska vlada prema kontroli migracijskog priljeva imati konstruktivniji odnos od dosadašnje.

“Ne vodimo razgovore o zajedničkoj kontroli naše južne granice s Auustrijom i Njemačkom i isključujemo tu mogućnost”, kazala je slovenska ministrica novinarima pred sastanak parlamentarnog odbora za unutarnju politiku koji će razmatrati usvajanje novih mjera za regulaciju izbjegličkog toka.
Riječ je o mjerama kojima bi se Slovenija željela obraniti od opasnosti primanja i zbrinjavanja velikog broja migranata na svom teritoriju, ako za njih svoje granice zatvore države na sjeveru, prvenstveno Njemačka i Austrija.
Gjerkeš Žnidar je kazala da bi registraciju izbjeglica trebala provoditi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom, a ne da se oni registriraju tek na slovensko-hrvatskoj granici.
S druge strane, ministrica je potvrdila da  zbog stalnog mijenjanja pravila o tranzitu migranata i manje spremnosti Austrije i Njemačke da migrante i dalje primaju Slovenija vodi bilateralne pregovore sa zemljama u okruženju, s kojima se nastoji koordinirati izbjeglički tok, pri čemu je aktivna i svojim prijedlozima.
“Imamo aktivnu ulogu u predlaganju mjera potrebnih kako bi se došlo do toga da se stanje migracija na zapadnobalkanskoj ruti u cijelosti dovede pod kontrolu”, kazala je slovenska ministrica, dodavši kako će Slovenija poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurala da ne postane “džep” za migrante, pri čemu bi se u nju slile tisuće mogranata i u njoj duže vrijeme ostale.

Austrijski list  Kronen Zeitung je krajem prošlog tjedna napisao kako se na razini ravnatelja slovenske i austrijske poliicije vode razgovori o projektu kojim bi na slovensko-hrvatsku granicu bili smješteni austrijski i njemački policajci koji bi kontrolirali i registrirali izbjeglice i određivali koji mogu dalje iz Slovenije, a koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje azila.
Razgovore vođene potkraja tjedna u Šentilju potvrdilo je i vodstvo slovenske policije ne spominjući detalje, te navelo da na sastanak, na koji je bio pozvan, nije došao ravnatelj hrvatske policije.
Kronen Zeitung navodi da bi Austrija, u spomenuti projekt zajedničke kontrole migranata prije nego oni stignu u Njemačku, željela uključiti i Hrvatsku, te da bi osim policajaca bila spremna ponuditi i tehnička sredstva za kontrolu granice, primjerice vozila opremljena termovizijskim kamerama za otkrivanje ilegalnih prijelaza noću.
Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je u ponedjeljak da izjave austrijskog kancelara o privremenoj suspenziji schengenskog režima i kontroli svih putnika na austrijskoj južnoj granici nisu ništa novo i da Austrija to jedno vrijeme već provodi.
“U sadašnjoj teškoj situaciji za Sloveniju posebno je važno što će poduzimati Hrvatska. Bez njene konstruktivne suradnje teško je zamisliti brzo rješenje za učinkovitu kontrolu migrantskog toka”, izjavila je Gjerkeš Žnidar, dodavši da vjeruje da će odnos nove hrvatske vlade prema tom pitanju bitii konstruktivniji, te da namjerava stupiti u kontakt s novim hrtvatskim ministrom unutarnjih poslova čim bude imenovan i potvrđen.
Što se tiče najave auustrijskog kancelara Wernera Feymanna da će Austrija od ovog tjedna odbijati primiti sve migrante koji nemaju uvjete za dobivanje azila u Austriji, a ne namjeravaju azil zatražiti u Njemačkoj nego im je konačna destinacija neka druga europska država, Vesna Gjerkeš Žnidar je kazala da će na takav razvoj situacije Slovenija odmah reagirati svojim mjerama i da je slovenska vlada spremna na “različite scenarije”.