SALIH HUREMOVIĆ predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije

Višestruko odlikovani branitelj Domovisnkog rata i bivši pripadnik jedinice specijalne policije Alfa s kojom je prošao najteža ratišta, Salih Huremović na posljednjim je manjinskim izborima postao predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije. Najprije je osigurao prostor koji Vijeće dosad nije imalo, radi na realizaciji niza programa iz bošnjačke kulture, a trenutačno priprema podršku bošnjačkom kandidatu za manjinskog zastupnika u Hrvatskom saboru na skorašnjim nacionalnim izborima.

Na posljednjim manjinskim izborima dobili ste povjerenje Bošnjaka Zagrebačke županije, ali i ostalih manjina. Osim što ste predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine ZŽ, predsjednik ste i Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina ZŽ. Kakav je vaš program?

– Prošle godine u svibnju išli smo na izbore s dvije liste na kojima je bilo po 25 kandidata. Prvi puta išli smo s drugom listom zbog toga što bivši saziv Vijeća nije prepoznat u radu, to otvoreno kažem. Zbog toga smo išli s drugom listom na izbore da bismo napravili neke promjene. I uspjeli smo, svih 25 kandidata na listi dobilo je glasove, niti jedan kandidat s druge liste nije prošao. Od toga dana Vijeće je napravilo vrlo veliki pomak. Kao prvo realizirali smo svoj prostor, što dvanest godina nismo imali. Je li to bilo nekome od interese da ne traži i ne dobije, ne ulazim u to. Vijeće i ja uspjeli smo u roku od dva mjeseca dobiti prostor u Zagrebu u blizini Islamskog centra. Uredili smo ga sredstvima koja smo imali i uskoro će biti otvorenje. Već bismo otovrili naš ured, ali malo nas je omeo koronavirus u tome.

Jeste li član Udruge Bošnjaka veterana Domovinskog rata RH?

– Predsjednik sam Udruge Bošnjaka veterana Domovinskog rata RH koja je osnovana prije dvije godine. Bivša udruga branitelja, koja je ugašena prije dvije godine, nije dala rezultate, iskreno ću reći nije imala članove istinske branitelje. Na prste jedne ruke moglo ih se nabrojati. Sadašnji saziv Udruge ima 70 redovnih aktivnih članova, a ima i pridružene članova koji nemaju pravo glasa i ne mogu biti birani. Broj članova se povećava i pokušavamo dati neke rezultate. Uspjeli smo dobiti prostor na korištenje u Sloboštini, tako da smo u vrlo kratko vrijeme napravili dosta i svaki dan pristupa nam sve više istinskih branitelja. Članom može postati samo onaj tko donese potvrdu ili braniteljsku iskaznicu.

Kakav je vaš ratni put?

Ne bih puno u tome. Sudionik sam Domovinskog rata, a cijeli radni vijek od 1979. do 2000. proveo sam u u elitnoj specijalnoj jedinici Alfe. Čast mi je da sam bio član te jedinice koja je prošli zaista trnovit put u oslobađanju Hrvatske.

Kakva ste odličja dobili i koji čin imate?

– Imam čin satnika i šest odlikovanja za akcije Bljesak, Oluja i Maslenica. Maslenica je bila jedna od najjačih akcija, suborac mi je tijekom bitke izdahnuo na rukama što me je pogodilo, ali sam išao dalje. Imam odličja; Red hrvatskog pletera sa zlatnim vijencem, Petra Šubića Zinskoga, Spomenicu Domovinskog rata i Spomenicu domovinske zahvalnosti.

Imate li obitelj?

– Imam troje djece i suprugu, djeca su odavno punoljetna. Živimo u Ribnici blizu Velike Gorice.

Biste li ponovno išli u rat da se ista priča ponovi?

– Bih, ali gledao bih s kime ću ići kao i prije kad sam išao kao dragovoljac u specijalnoj jedinici policije u kojoj sam bio i do početka Domovinskog rata. Nisam išao po prisili, kad sam vidio sastav koji ide odlučio sam poći. Bolje je ići u rat s nekime koga znaš nego koga ne znaš. Što se tiče toga bih li ponovno išao u rat za Hrvatsku – bih kad bi je napao netko izvana kao što je bilo prošli put.

Kakav program namjeravate realizirati u Vijeću BNMZŽ i Koordinaciji?

– Svaki program koji je značajan za podizanje bošnjačke kulture. Radimo na promociji i pisanju knjiga, organiziranju okruglih stolova da ljudima približimo obilježavanje raznih godišnjica, konkretno tragedije Srebrenice gdje je napravljen genocid. Udruga branitelja, Vijeće i Koordinacija svi rade na tome, a kao predsjednik Koordinacije predložit ću da se oda počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Jeste li zadovoljni ustavnim odredbama u odnosu na nacionalne manjine općenito?

Što se tiče svih manjina zadovoljan sam, ali što se tiče bošnjačke nisam jer bi Bošnjaci, kao druga nacionalna manjina po brojnosti u RH, trebali imati svojega predstavnika u Saboru. Smeta nam što smo stavljeni u koš gdje se moramo boriti s Albancima, Slovencima, Crnogorcima i Makedoncima, dok Srbi imaju svoja tri predstavnika. Njima je nebitan broj glasova oni će imati svojeg predstavnika, a mi moramo voditi bitku jer svatko ima svojega pedstavnika pa koji pobijedi.

Hoće li Bošnjaci na idućim izborima ponuditi boljega kandidata nego dosad?

Već imamo kandidata koji je najavio kandidaturu, to je mladi politolog Armin Hodžić kojega podržavamo jer smo prepoznali njegov rad i cilj da napravi nešto za bošnjački narod u RH. Dosadašnji predstavnici nisu se puno trgali da bi nešto napravili. Hodžić se već prezentirao u medijima iz čega se vidi da radi za dobrobit Bošnjaka u RH što je velika većina prepoznala i nadam se da ćemo ustrajati i izboriti se za svojega saborskog zastupnika.

Je li vam lijepo živjeti u Hrvatskoj i biste li se vratili u BiH?

Što se tiče Bošnjaka u RH mogu biti zahvalni, to je primjer u svijetu kako mogu Bošnjaci, konkretno muslimani, imati suživot s Hrvatima. Što se tiče mene, ne bih ništa mijenjao. Ustav je dobar jedino što bi trebalo promijeniti jest da Bošnjaci imaju svojega predstavnika u Saboru. U Bosnu rado odem, to je moja matična država, ali ne vidim razloga zašto bih se vratio kad su mi ovdje djeca i žena. Vežu me uspomene za Bosnu, odem jednom godišnje i to je moj život, ali veći dio života proveo sam u Hrvatskoj nego u Bosni.

Nedostaje li vam sevdah, koji vam je pjevač sevdaha najdraži?

– Svedaha mi ne nedostaje. Slušam stalno sevdalinke i kad neki sevdalija ima koncert odem, a Safet Isović najveći je od svih pjevača sevdalinki.