PRVA HRVATSKO-SLOVENSKA FEMINISTICA

Povodom 140. godišnjice rođenja Zofke Kveder, 25. travnja u Slovenskom domu u Zagrebu, održana je večer sjećanja na tu povijesno poznatu Slovenku koja se borila za ženska prava i prva inzisitrala da žene dobiju pravo glasa.

Zofka Kveder Demetrović bila je spisateljica koja je, kad je 1917. došla u Zagreb, osnovala časopis Ženski svijet koji je do 1941. izlazio u nakladi od 17.000 primjeraka. Već u prvom broju Ženskog svijeta, kao urednica Kveder objavljuje tekst u kojem zahtijeva uvođenje prava glasa za žene. Iste godine književnica i prva hrvatska profesionalna novinarka Marija Jurić Zagorka obraća se Hrvatskom saboru zahtjevom za pravom glasa žena u čemu je podržavju Stjepan Radić i HSS-a. Dok Zofka Kveder iste te godine namjerava otići u Haag na međunarodnu mirovnu konferenciju gdje je željela istaknuti svoj zahtjev, ali nije dobila putovnicu. No njeni napori urodili su plodom te je 1925. u Zagrebu osnovano feminističko društvo Ženski pokret.

Na obilježavanju godišnjice, svoju knjigu „Lastno življenje: srečanje z Zofko Kveder“ predstavila je Mance Grgić Renko. O prvoj hrvatsko-slovenskoj feministici, osim Grgić Renko, govorile su; unuka Zofke Kveder koreografkinja i plesna pedagoginja Tihana Škrinjarić, te praunuka Sanja Pilić, hrvatska književnica, i prapraunuka Vladimira Spindler, hrvatska fotografkinja, i kći Sanje Pilić. Program je vodila novinarka Tanja Borčić. Grgić Renko, u knjizi koju je ilustrirala Samira Kentrić, je naglasila da se, što se tiče ravnopravnosti spolova, od vremena Zofke Kveder nije mnogo toga promijenilo.