GUDAČI KONCERTOM ODUŠEVILI PUBLIKU

Gudački kvartet Rucner u kojem nastupaju Ivana Penić Defar, Ana Paula Knapić Franković, Dragan Rucner i Snježana Rucner, i mađarski glazbenik, oboist Zoltán Hornyánszky održali su 25. travnja koncert u Mađarskom institutu u Zagrebu na kojem su svirali skladbe Imre Erika Nagyja. Koncert je dio popratnog programa izložbe Józsefa Rippl-Rónaija koja je postavljena u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Ove godine Gudački kvarter Rucner proslavlja 20. godišnjicu rada; osnovali su ga 1998. u Zagrebu supružnici Snježana i Dragan Rucner, dotad članovi kvarteta Klima, a sviraju klasičnu i suvremenu glazbu. Snježana i Dragan Rucner ove godine slave i 40 godina glazbene karijere. Gudački kvartet Rucner dosad je održao više od 600 koncerata na kojima je gostovalo više od 200 glazbenika, a objavio je 10 nosača zvuka. Publika odavno prepoznaje kvalitetan zvuk ovog kvarteta te je i uživala i ovom prigodom.

Mađarski glazbenik Zoltan Hornyánszky rođen je u Budimpešti, a kao 13-godišnjak počeo svirati obou kod profesora Gϋntera Lorenza, prvog oboiste Bečke filharmonije. Hornyanszky je bio član nekoliko bečkih orkestara, među kojima Pro Arte Orchester, Wiener Residenz i Johann Strauss Sinfonietta. Kad je 1992. diplomirao, dobio je mjesto prvog oboiste u Orquestra Classica da Madeira u Portugalu gdje, osim toga, radi kao profesor oboe na Glazbenoj akademiji. Hornyánszky je 1997. izabran za glazbenika godine nakon europske premijere Desconcertante for oboe and orchestra suvremenog brazilskog skladatelja Lindenberga Cardosa.