Promocija

Prva knjiga 87-godišnjeg pisca

Promocija knjige „Saga o Rudnjanima“ (Tanka loza; Pustolovine Nika Rudnjanina i Kad nije bilo anđela) koju je napisao Mirko Matović bit će održana 29. lipnja 2015. u 19 sati u Crnogorskom domu u Zagrebu, Trnjanska cesta 35, u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba. O knjizi će govoriti Danilo Ivezić, dipl. politolog, i Mirko Matović, autor.

Ova po mnogo čemu specifična knjiga (autoru je 87 godina, prije ove trilogije, koja ima više od 1200 stranica, nije napisao ništa, a knjigu je objavio osobno) je priča o Crnoj Gori; tradiciji, običajima i povijesti s kraja 18. pa sve do 60. godina 20. stoljeća. To je i priča o ljubavi i stradanjima, krvnoj osveti, lomljenju tradicionalnog i moralnog u čovjeku, pojedinačnim sudbinama; kratkim životima i surovim smrtima, tragedijama u obitelji i njenom raspadu, ovima i onima, međašima crnogorske povijesti…

Mr. sc. Mirko Matović, dipl. pravnik, je rođen 1928. godine u Daničićima pokraj Foče u BiH. Nakon završetka Realne gimnazije u Peći, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu na temi „Kazneno pravna pitanja ubojstva iz krvne osvete“. Bio je Okružni javni tužilac u Peći i Prištini i predavao na prištinskom Pravnom fakultetu „Krivično materijalno pravo“ i „Kriminologiju“. Potkraj 1968. seli u Zagreb gdje radi kao zamjenik Okružnog javnog tužitelja, a od 1974. do mirovine 1990. godine kao šef pravnih poslovna ondašnjeg SDK-a.