NAPAD NA BRUXELLES Tužitelj potvrdio da su atentatori braća El Bakravi

BRUXELLES, 23. ožujka 2016. (Hina) – Belgijski tužitelj potvrdilo je u srijedu da su braća Ibrahim i Kalid El Bakravi počinitelji atentata u bruxelleskoj zračnoj luci i postaji metroa Maelbeek te da je treći, zasad neidentificirani osumnjičenik u bijegu.

Tužitelj Frederic Van Leeuw rekao je da je Ibrahim El Bakravi napadač u zračnoj luci Zaventem gdje je ubijeno jedanaest ljudi. Njegov brat Kalid raznio se u postaji podzemne željeznice Maelbeek ubivši 20 osoba. U oba napada ukupno je ranjeno 260 ljudi.

Identificirani su zahvaljujući otiscima prstiju, a policija je do adrese u četvrti Schaerbeek, odakle su braća krenula u napad, došla zahvaljujući taksistu koji je u utorak dovezao teroriste u zračnu luku.

On je istražiteljima ispričao da su teroristi bili ljuti kada su shvatili da njihovih svih pet kofera neće moći stati u automobil i da su odbili njegovu pomoć kada su s četiri torbe stigli na aerodrom.

Policajci su jednom stanu na toj adresi pronašli 15 kilograma eksploziva, detonatore i kofer napunjen čavlima, a u kanti za smeće na ulici računalo u kojem je oporuke Ibrahima El Bakravija.

“Više ne znam što da radim, posvuda me traže”, napisao je Ibrahim.

Braća Kalid i IBrahim El Bakravi otprije su poznati policiji, ali zbog kriminala, a ne terorizma.

Jedan od njih, Kalid, unajmio je pod lažnim imenom stan u općini Forest, iz kojeg je prije nekoliko dana pucano na policiju kada je došla obaviti pretres. Kalid je navodno unajmio i skrovište u gradu Charleroi, u kojem su pripremani teroristički napadi u Parizu, 13. studenoga prošle godine.

Ovo otkriće govori o izravnoj vezi pariških atentata s napadima u Bruxellesu, kao i s pucnjavom u Forestu koja je prethodila uhićenju Salaha Abdeslama, jednog od sudionika napada u Parizu.