Predstavljena knjiga D. Vojaka, B. Papo i A. Tahirija “Stradanje Roma u NDH (1941.-1945.)”

ZAGREB, 24. ožujka 2016. (Hina) – Knjiga Danijela Vojaka, Bibijane Papo i Alena Tahirija “Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941.-1945.)” predstavljena je u četvrtak u Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je kako je tema stradalništva traumatična točka hrvatske povijesti te dodao da važan doprinos odgovorima na ta pitanja može dati samo kritička historiografija.

Istaknuo je kako je položaj Roma u NDH još uvijek historiografski nedostatno istražena tema koja se nalazila na marginama istraživanja stradalništva drugih etničkih skupina. “Knjiga dopunjuje i produbljuje dosadašnje spoznaje o toj temi”, rekao je ministar dodavši kako će zbog svoje dokumentarne podloge predstavljati nezaobilazan rad za daljnja istraživanja stradanja i sudbine Roma u NDH.

Hasanbegović je ocijenio da su autori na temelju relevantne literature iznijeli glavna obilježja njemačke nacionalsocijalističke politike prema Romima te dodao kako su vlasti NDH nadopunile tu politiku koja se sastojala od progona preko deportacija do fizičkih likvidacija.

Podsjetio je i na to kako je romska skupina, tzv. bijeli cigani, na zagovor muslimanskih predstavnika u Bosni i Hercegovini bila izuzeta od represija.

Povjesničar Vladimir Geiger rekao je kako se ovo djelo znanstvenim pristupom uvodne studije i kritičkom obradbom objavljenoga arhivskog i muzejskog gradiva može uspoređivati s najboljim do sada u hrvatskoj historiografiji objavljenim zbirkama izvora o temi represivnih obilježja NDH u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

“Riječ je nedvojbeno o temi važnoj za suvremenu hrvatsku povijest”, rekao je Geiger dodavši kako ovaj rad donosi mnogobrojne podatke i dokumente koji znače napredak u istraživanju naslovljene problematike i poticaj za daljnja istraživanja.

Povjesničar Goran Hutinec istaknuo je kako autori pokazuju da je pogrešan stari mit o genocidnosti hrvatskoga naroda. Oni nude čitav niz upečatljivih primjera pomaganja pripadnika hrvatskoga naroda progonjenim Romima, podsjetio je dodavši kako se i same Rome tretira izvan ustaljenoga obrasca pasivne i nemoćne žrtve.

Istaknuo je kako se navode primjeri njihova oružanoga otpora kako bi sačuvali živote.

Knjiga “Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941.-1945.)” (414 str.) podijeljena je na tri poglavlja – stradanje Roma u NDH, dokumenti i izbor iz bibliografije o stradanju. Na kraju knjige su sažetci na hrvatskom, engleskom, romskom i bajaško rumunjskom jeziku te indeks imena.

Knjigu su objavili Institut Ivo Pilar i Romsko nacionalno vijeće.

Danijel Vojak (1980.) znanstveni je suradnik Instituta Ivo Pilar, a osim romske problematike bavi se i proučavanjem povijesti Samobora i sjeverozapadne Hrvatske. Bibijana Papo (1986.) zaposlena je u Romskom nacionalnom vijeću, a Alen Tahiri (1977.) savjetnik je u Vladi Republike Hrvatske i u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.