Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine

Imamo dobru suradnju s državnim institucijama

Tradicionalnu indijsku žensku MIRELA BEKOodjeću sari živopisnih boja, Mirela Beko prvi put je odjenula 8. travnja 2014. godine na proslavi svjetskog Dana Roma održanoj u restoranu Phoenix u Velikoj Gorici. Vrat je ukrasila istočnjački raskošnom zlatnom ogrlicom, ruke niskom tankih zlatnih narukvica, a između obrva stajao je zlatni ukras. Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije, izgledala je poput prave Indijke i odisala mistikom svojstvenom njenoj pradomovini.
Iako nikad nije bila u pradomovini Indiji, odlučila je te večeri i izgledom podsjetiti na podrijetlo svoga naroda. No, nada se da će bar jednom posjetiti tu veliku i daleku zemlju. Mirela Beko ima 31 godinu, završila je srednju školu, zaposlena je, udana i sa suprugom živi u Raktiju. Djevojačko prezime joj je Fazlievski, njeni roditelji su u potrazi za boljim životom iz Makedonije došli u Hrvatsku i smjestili se u Zagrebu gdje je Mirela i rođena, a ima i brata i sestru. Mirelina obitelj se izvrsno uklopila u život velegrada, urbanizirana je, ali su sačuvali sjećanje na korijene i romsku tradiciju.
Nije Mirela bila jedina tradicionalno odjevena Romkinja na proslavi, mlade i lijepe plesačice romskog folklora plijenile su poglede nazočnih prekrasnim kostimima pa su mnogi mobitelima i fotoaparatima ovjekovječili taj magični događaj zvan ‘romski san’.
Mirela Beko je te večeri bila domaćica brojnim gostima; predstavnicima ostalih nacionalnih manjina s područja Zagrebačke županije: Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima, Česima, Mađarima, Makedoncima i Srbima, te ostalima koji su se na domjenku lijepo zabavili uz bogat kulturno-umjetnički program.
Tradicionalno obilježavamo 8. travnja svjetski Dan Roma, taj datum je odabran na 4. kongresu Roma održanom u Poljskoj i svake godine ga slavimo. U Zagrebačkoj županiji živi 393 Roma, ali oni koji se tako deklariraju i aktivni su u zajednici je samo 193. Manje-više svi ti Romi su urbanizirani; školuju se i rade. Ima vrlo malo onih koji nisu integrirani u društvo, a radi se o starijim osobama. Mladi su rođeni u Zagrebu i loše govore maternji jezik pa tu trebamo pomoć institucija. Svi bismo trebali znati maternji jezik pa namjeravamo otvoriti školu romskoga, a predavali bi stariji govornici i profesori. Planiramo održavati nastavu romskog jednom ili dvaput tjedno – kaže Mirela Beko.
Svjesna da Romi, pogotovo ženska populacija, imaju još mnogo problema s integriranjem u društvo, kao i potrebu za poboljšanjem kvalitete života Roma, Mirela Beko odlučila se angažirati kao predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije. Prvi aktivistički koraci bili su joj angažiranje mladih Roma u folklorno društvo jer su glazba i ples vrlo važni u romskoj tradiciji.
Većina Roma došla je u Zagrebačku žapaniju iz Makedonije i želim im pomoći da što bolje ostvare svoja prava i integriraju se u hrvatsko društvo. Očekujem da će i Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije omogućiti veći angažman i lakše ostvarenje ciljeva. Imamo dobru suradnju s državnim institucijama i svi su otvoreni za suradnju, ali mislim da treba više poraditi na problemu statusa Romkinja. Trebalo bi donijeti neki program na nacionalnoj razini za poboljšanje kvalitete života Roma – kaže Mirela Beko. Pripadnici romske nacionalne manjine često joj se obraćaju zbog pomoći u vezi svakodnevnih potreba, ali i zbog ponižavanja i vrijeđanja koje gotovo svakodnevno doživljavaju u javnosti.
Pred Mirelom Beko je mnogo posla, osim folklorne skupine, osniva i romski pjevački zbor, radi projekte koji će obuhvatiti obilježavanje romske tradicije; između ostalog svadbene koja ritualima podsjeća na indijske svadbene svečanosti, te mnoge druge običaje važne za nacionalno profiliranje Roma.

Autor: Slavica Šarović