Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske

Sve je manje novca za naše programe

Ishak HodzicO djelovanju bošnjačkih udruga u Hrvatskoj i realizaciji njihovih programa, doprinosu Bošnjaka u obrani Hrvatske, te pravu na vlastitog saborskog zastupnika, razgovarali smo s Ishakom Hodžićem, tajnikom Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnikom Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

 • Čime se bave Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske? Koja im je funkcija, koliko imaju članova i na kojim programira radite? Što to znači za Bošnjake u Hrvatskoj?
 • Prije nego što predstavim naše udruge najprije bih pozdravio čitatelje portala nacionalnemanjine.hr. Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske okuplja sve naše udruge s područja cijele Hrvatske. To su kulturno-umjetničke udruge, udruge branitelja i bošnjačka nacionalna zajednica. To su bošnjačke udruge koje djeluju na području Hrvatske i žele biti članice bošnjačkih asocijacije, a njih je 25. Među njima je i NK Nur iz Zagreba i Šahovski klub iz Gunje. Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske ima osam ogranaka u županijama, gradovima i općinama na cijelom području RH i bazira se na članstvu. Imamo oko 1700 članova i stalno primamo nove. U našu udrugu se mogu učlaniti i civili, ali i Hrvati. Imamo članove Hrvate, branitelje s kojima smo zajedno bili na ratištu.
 • Bošnjaci su dali veliki doprinos u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Koliko ih je sudjelovalo i koliko je bilo žrtava?
 • Hrvatsku je u Domovinskom ratu branilo otprilike 25.000 Bošnjaka, a poginulo ih je oko 1.100. Podignut im je središnji spomenik kod džamije u Zagrebu gdje je i Spomen park gdje je upisano 987 imena poginulih Bošnjaka. Imamo još 47 imena koja treba upisati, a imena poginulih prikupljamo i dalje. Poginulim braniteljima Bošnjacima podignuti su spomenici na nivou županija u Rijeci, Dubrovniku, Splitu, a bit će i u Sisku u sklopu Islamskog centra čija se gradnja priprema. Među Bošnjacima koji su branili Hrvatsku bilo je 9.000 onih iz BiH koji nisu bili prijavljeni u Hrvatskoj, niti su imali državljanstvo, a koji su dobrovoljno došli boriti se za hrvatsku slobodu.
 • Što je s tim ljudima? Jesu li dobili državljanstvo i mirovinu. Jesu li zbirnute obitelji poginulih?
 • Imali smo vrlo velikih problema s državom u rješavanju tih problema zbog toga što ti Bošnjaci nisu imali državljanstvo. Velikim naporom uspjeli smo srediti mirovine za ranjene ili za supruge i djecu poginulih. Bilo je teško jer nam vlast nije htjele izaći u susret nego smo sudjelovanje tih branitelja u Domovinskom ratu dokazivali svjedočenjem zapovjednika i suboraca iz jedinica u kojima su bili. Popis tih ljudi je postojao, ali nitko nam nije htio dati, a čuli smo da je dio popisa i uništen. Dosta smo tih slučajeva riješili, ali ima dosta i neriješenih. Neki su poslije rata otišli u inozemstvo, a kad su se vratili i pokušali riješiti braniteljski status bilo je kasno.
 • Hrvatska još uvijek traži veliki broj nestalih u Domovinskom ratu. Koliko je među njima Bošnjaka?
 • Prema našoj evidenciji nestalih Bošnjaka na tom popisu je nešto više od 90.
 • Na kojim programima trenutačno rade spomenute udruge?
 • Što se tiče Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske okupljamo KUD-ove i organiziramo razne smotre folklora, svake godine objavimo po jednu knjigu, organiziramo okrugle stolove….
 • Dobivaju li udruge dovoljno novca za realizaciju programa?
 • Programe nikad ne možemo 100 posto realizirati jer dobivamo sve manje novca. Riješimo što možemo i nastavimo iduće godine. “SABAH” financira Savjet za nacionalne manjine na čiji natječaj prijavljujemo programe. Nažalost, politika je umiješana pa o tome tko će dobiti i koliko novca odlučuju saborski zastupnici nacionalnih manjina. Onome tko ih podrži oni daju novac. Iako postoji komisija, saborski zastupnici su ti koji mnogo utječu na raspodjelu novca za nacionalne manjine.  Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata financira se iz fonda Ministarstva branitelja, a ogranke Udruge financiraju županije ili gradovi.
 • Smatrate li da bi Bošnjaci, s obzirom na njihovu brojnost, trebali imati zastupnika u Saboru, a ne da ga dijele s drugim nacionalnim manjinama?
 • Bošnjačka nacionalna manjina ima pravo po zakonu i po svim propisima imati svog saborskog zastupnika kao i Srbi, jer smo po brojnosti druga nacionalna manjna u Hrvatskoj. Ali uvijek se nešto događa. Prvo smo bili u Ustavu pa su nas izbacili pa nas vratili…. Trebali bismo imati svoju izbornu jedinicu i svog zastupnika kao što imaju Srbi.
 • Dio Bošnjaka se izjašnjava muslimanima. Što s njima?
 • Po posljednjem popisu broj Bošnjaka se sa dvadeset tisuća povećao na 33.000, ostalo je još oko 18 tisuća muslimana koji ne znaju, ne žele ili se plaše izjasniti Bošnjacima. Radimo na tome da im objasnimo da se ništa neće promijeniti u njihovu status, neće izgubiti državljanstvo, a imat će još veća prava kao pripadnici nacionalne manjine. Ali i bez njih, Bošnjaci imaju pravo na zastupnika u Hrvatskom saboru.
 • Na kojim se ratištima bili tijekom Domovinskog rata?
 • Kad je počeo rat radio sam u pošti i dobrovoljno sam se javio u obranu. Uključio sam se u jedinicu Zmaj od Bosne i nakon obuke u Zagrebu išli smo na slavonsko i sisačko-moslavačko ratište. Kad je 1993. došlo do sukoba između Hrvata i Bošnjaka u BiH bio sam vrlo razočaran i nisam više želio ići na ratište.
 • Jeste li profesionalno zaposleni kao tajnik udruga?
 • Ovaj posao obavljam volonterski. Tajnika udruge svake četiri godine bira skupština. U mirovini sam, a nekad sam radio na pošti carinjena, i u kadrovskoj službi kao referent.