OTVORENI DANI BOSANSKOHERCEGOVAČKOG FILMA U ZAGREBU

Publika oduševljeno pljeskala oskarovcu Danisu Tanoviću

Kad je Danis Tanović izašao na pozornicu prepunog kina Europa u Zagrebu prolomio se pljesak. Publika je oduševljeno pozdravila svjetski slavnog filmskog redatelja, dobitnika Oskara, čijim je filmom “Tigar” otvorena manifestacija Dani bosanskohercegovačkog filma koju je po osmi put organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u suradnji s Gradom Zagrebom, a povodom proslave Dana državnosti BiH.

Danis Tanović je zahvalio publici i izjavio da je od 2006. godine tražio priču za film “Tigar”. Poruka Tanovićevih filmova je da svijet treba mijenjati na bolje, što svojim filmovima i čini, a prepoznala je to i publika koja je oduševljena najnovijim filmom bosanskog umjetnika.

U ime organizatora Dana bosanskohercegovačkog filma prisutnima se obratio Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, pozdravio je uzvanike među kojima su bili predstavnici Islamske zajednice Hrvatske i Veleposlanstva BiH u Zagrebu, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i neki saborski zastupnici, te naglasio da je BiH međunarodno poznata po filmskoj umjetnosti i da filmovi Danisa Tanovića krše granice male kulture i malog jezika, kao i da duhovno obogaćuju svijet.

Manifestaciju je otvorio Milan Bandić, čestitajući Dan državnosti BiH, a nakon što je pozdravio uzvanike, pozvao je publiku da pljeskom pozdravi oskarovca Tanovića. Gradonačelnik Zagreba također je prisutne podsjetio na prijateljstvo između Zagreba i Sarajeva i podršku koju Grad Zagreb pruža ovoj manifestaciji.

Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu traju do 29. studenog 2015., projekcija filmova održava se u kinu Europa, a ulaz je besplatan.

Galerija: