ETNOGRAFSKI MUZEJ

Izložba Božić nacionalnih manjina

Izložba Božić nacionalnih manjina bit će otvorena u subotu, 28. studenog 2015. u 12 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Trg Mažuranića 14.  Na području Grada Zagreba živi 42.000 stanovnika različitih etničkih i kulturnih opredjeljenja; Austrijanci, Albanci, Bošnjaci, Bugari, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci, Talijani, Poljaci, Romi, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Srbi, Ukrajinci, Židovi…. Na izložbi je zastupljeno 16 nacionalnih manjina i njihovih božićnih običaja. Ova izložba pridonijet će osjećaju uvažavanja u zajednici i pružiti mogućnost onima koji obilježavaju taj blagdan da ponosno pokažu svoje nasljeđe. Premda većina navednih zajednica dijeli slične tradicijske običaje, koji se temelje na zajedničkoj europskoj baštini, svaka od njih iskazuje neke specifičnosti vezane uz proslavu Božića i božićnih blagdana.

Etnografski muzej se uključuje kao sudionik u živoj kulturnoj razmjeni, a zajedništvo u ovakvim projektima pruža mogućnost osnaživanja međusobnih veza kako manjinskih zajednica u Hrvatskoj tako i hrvatskih zajednica u drugim zemljama.

Središnji okrugli stol na izložbi Božić nacionalnih manjina simbolično predstavlja zajedništvo koje sve narodnosti povezuje u obitelj okupljenu za božićnim stolom u Zagrebu. Svaka od nacionalnih manjina sama je odabrala čime se želi identificirati i što smatra svojom posebnošću pa će posjetitelji izložbe vidjeti brojne varijante božićnog kruha, kolača ili druge vrsta hrane spravljane samo za Božić.

Tijekom trajanja izložbe udruge nacionalnih manjina predstavit će se posjetiteljima putem radionica tradicijske kuhinje, izrade nakita i koncerata. Na velikom ekranu bit će prikazan dokumentarni video materijal proslave božićnih običaja manjinskih zajednica koje je za ovu svrhu pripremila Danijela Draštata, urednica emisije Prizma u produkciji HRT-a.

Izložba traje do 10. siječnja 2016.

Pozivnica