VEČER MAĐARA

Čardašu je bilo teško odoljeti

Ples i pjesma folklornih skupina pripadnika mađarske nacionalne manjine, KUD-ova iz Batine, Vardarca, Luga, Ivanovaca kod Đakova, Velike Pisanice, te Udruge Mađara HMDK-a iz Velike Pisanice, koji su nastupom uveličali proslavu «Večer Mađara» Zagrebačke županije, održane 21. studenog 2015. u hotelu Phoenix u Velikoj Gorici, nikoga od oko 180 uzvanika nisu ostavili ravnodušnim. Nema toga tko bar na trenutak, ponesen žestokim ritmovima čardaša, nije poželio zaplesati s mladim floklorašima koji su se doimali kao da tijekom plesa povremeno lebde nad pozornicom. Domaćin Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, kao i svake godine dosad organizirao je impozantno slavlje ne samo za pripadnike mađarske nacionalne manjine nego i njihove brojne goste. Za VIP stolom sjedilo je birano društvo; Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije, i Dražen Bošnjaković, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, koji su se družili s gostima iz Mađarske Norbertom Birom, zamjenikom župana županije Šomođ, i Tiborom Čučom, predsjednikom Hrvatske samopuprave u gradu Kapošvar, te Zoltan Balaž Piri, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Zagreba, Petar Sekereš, tajnik mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, i zamjenica predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika, nacionalnih manjina Zagrebačke županije, Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i tajnik Udruge branitelja Bošnjaka Domovinskog rata Republike Hrvatske, koji je domaćinu Berkešu darovao knjigu «Manjine u pravu», kao i Zlata Berkeš, predsjednica Zajednice Mađara Velike Pisanice te ostali predstavnici nacionalnih manjina ZŽ.

Uzvanike su pozdravili gosti iz Mađarske i naglasili da žele uspostaviti gospodarsku suradnju sa Zagrebačkom županijom koja je po veličini i broju stanovnika slična mađarskoj županiji Šomođ.

U ime Zagrebačke županije Bošnjaković je obećao da će se ta suradnja i ostvariti, te naglasio da se prošloga ljeta lijepo proveo na godišnjem odmoru u Mađarskoj gdje je u tjedan dana ‘izbiciklirao’ oko 1000 kilometara po selima i gradovima te države.

  • Suradnja između naših dviju županija, županije Šomođ i Zagrebačke županije, je dobrodošla. Možemo se kandidirati zajedničkim programima na fondove EU i tako ćemo imati veće šanse povući sredstva – rekao je Bošnjaković ističući da je ZŽ osnovala Ured za EU fondove i međunarodnu suradnju tako da se u skoroj budućnosti može organizirati susret s predstavnicima mađarske županije Šomođ. I zamjenik župana, Rudolf Vujević obratio se nazočnima najprije šalom da je Mađara malo u Zagrebu i u Županiji, ali su dobro raspoređeni na pozicijama. No dodao je da nacionalne manjine imaju veliku podršku Zagrebačke županije u nastojanjima da očuvaju nacionalni identitet te da je “Večer Mađara” jedan od dokaza te podrške.

Bogat kulturno-zabavni program vodila je Kristina Šipoš, na mađarskom i hrvatskom jeziku, a uz specijalitete mađarske kuhinje i dobru glazbu veselje je trajalo do ranih jutarnjih sati.