ZBOGOM STARO LETO

Ova je godina bila vrlo intenzivna za pripadnike slovenske zajednice u Zagrebu; u studenom ih je tijekom službenog posjeta Hrvatskoj posjetio sad već bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor, kojemu je to bio posljednji državnički posjet u predsjedničkom mandatu, a u prosincu su proslavili 90. obljetnicu pjevačkog zbora Slovenskoga doma Zagreb. No, iako su najvažniji, nisu to jedina dva događaja koja su tijekom 2022. okupljala zagrebačke Slovenke i Slovence na istom mjestu. Nakon dvogodišnje stanke prouzročene pandemijom koronovirusa u Slovenskom domu Zagreb, koji je osnovan davne 1929. godine i najstarije je kulturno prosvjetno društvo Slovenaca u Europi, održan je niz događaja vezanih za očuvanje slovenske kulture i tradicije, a večeras su se Slovenci pjesmom, plesom, hranom i pićem oprostili od starega leta.

Darko Šonc, predsjednik Slovenskoga doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, prisutne je podsjetio na sve aktivnosti koje su tijekom 2022. godine organizirali i svima zaželio uspješnu i sretnu 2023. godinu. Potom je zasvirao Branko Sotošek sa svojim ansamblom, a u stankama između plesova održana je tombola ili srećolov, kako se to kaže na slovenskom jeziku.

-U Slovenskom domu sastajemo se krajem svake godine, taj događaj zovemo poslovitev od staroga leta, pozdravljamo se sa starom godinom i nadamo se će nova biti bolje. To je postalo tradicija, a iako nemamo neki poseban program najvažnije nam je da se družimo i čujemo zvuk polke. Iz Brežica dolazi naš muzikant koji nas godinama uveseljava za Staru godinu, plešemo i veselimo se. Uvijek ima nešto za prigristi i popiti koju čašicu vina. Jedan od događaja od kojega ne odustajemo na ovom druženju je i tombola – kaže Stanka Novković, voditeljica kreativne radionice Šopek, zadužena za pripremu tombole.

Poslije „lova na sreću“, srećka stoji samo pet kuna i namjena joj je dobrotvorna, ponuđena je jedna od najpoznatijih delicija slovenske kuhinje – kranjska kobasica. Na jelovniku slovenske kuhinje je od 19. stoljeća, a nalazi se u registru proizvoda zaštićena zemljopisnog podrijetla na području Europske unije.