XI. KONVOJ NA PUTU U SREBRENICU

Danas će u Srebrenicu stići XI. konvoj
mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja
„Da se nikad ne zaboravi“ koji je jučer ispraćen ispred Islamskog centra u Zagrebu. Sudionici Konvoja posjetit će Memorijalni centar i šehidsko mezarje, groblje Veljaci u Bratuncu, a u Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici odat će počast žrtvama genocida. Osim toga, sudionici Konvoja posjetit će još neka mjesta koja svjedoče o genocidu koji je srpska vojska 1995. izvršila nad Bošnjacima Srebrenice i okolnih sela.

Ovaj konvoj organizira jedanaestu godinu zaredom Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a pokrovitelj je Grad Zagreb. Prije polaska na put upriličen je ispraćaj sudionika Konvoja u Kongresnoj dvorani h. Salim Šabić Islamskog centra Zagreb i predane su nagrade učenicima koji su sudjelovali na natječaju “Sjećamo se Srebrenice”.

Nagrade za eseje na tu temu dobili su: Erik Matejak, učenik 3. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu, dobio je prvu nagradu, drugu je dobio Toni Odak, učenik 2. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu, a treću   Najda Đogić, učenica 2. razreda Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu. Nagrade su im uručili Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Ekrem Bečirević, podpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića.

Muftija dr. sc. Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je podrijetlom iz Srebrenice, zahvalio je vijećnicima VBNMGZ i gradonačelniku Bandiću, na 11 godina truda u organizaciji i potpori Konvoja ističući da time šalju poruku mira i ljubavi.

Harun Omerbašić je istaknuo da Srebrenica ne smije biti zaboravljena i zbog budućnosti, da treba osvijestiti da se takvo zlo kakvo je snašlo Bošnjake 1995. ne smije ponoviti.

Ispraćaju više od 200 sudionika Konvoja nazočio je i gradonačelnik Bandić ističući da je ovo i njegov najveći multikulturalni projekt, te da su u njemu zajedno Bošnjaci iz BIH i Hrvatske. Ovo je konvoj žalovanja, sjećanja i smiraja duše, istaknuo je Bandić uz obećanje da iduće godine ide osobno u Srebrenicu sa svojim suradnicima.

Ispraćaju sudionika Konvoja nazočili su: Ljubica Ambrušec, potpredsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske,

Ferid Dizdarević, predsjednik BKUD “Sevdah” iz Zagreba, Marija Ledinski Anić, predsjednica ogranka žena HSS-a, Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina vlade RH… Ljubica Ambrušec, također sudonica Konvoja, istaknula je da je ovo misija mira.

Osim odavanja počasti žrtvama genocida i sjećanja na njih, ovaj Konvoj ima i edukativnu ulogu posebno za mlađe generacije koje treba odgajati u duhu zajedništva i tolerancije.