ALAMETI – SIMBOLIČNA PRIČA O STRADANJU ALBANACA KOSOVA

Premijera kazališne predstave Alameti, u izvedbi internacionalne produkcije za kazalište i film, IFTP Zug iz Švicarske, igrana je sinoć u Zagrebačkom kazalištu lutaka u Zagrebu. Predstava je izvedena na albanskom jeziku, a autor i redatelj Adem Kicaj, režiju je diplomirao na akademiji u Sarajevu, smjestio je radnju na Kosovo.

Priča se temelji na 1665 žrtava rata s kraja 20. stoljeća koje nisu pronađene. Alameti je kompleksna tragedija stradanja i bezumlja koja govori o tragediji Albanaca na Kosovu, ali koja simbolično oslikava patnju ratom pogođenih i potlačenih naroda na bilo kojem dijelu planeta. Kabaretski izričaj upotpunjen je etno i latino glazbom te plesom. U predstavi je sudjelovalo šest glumaca profesionalaca, Albanki i Albanaca koji žive i rade u Šicarskoj.

Organizator premijere je Zajednica Albanaca grada Zagreba i Zagrebačke županije čiji je predsjednik Sejfedin Prekazi, a suorganizator je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Glumci su nagrađeni burnim pljeskom i raskošnim buketima cvijeća, a u publici su, između ostalih, bili; Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Sejfedin Prekazi, predsjednik Zajednice Albanaca Zagreba i Zagrebačke županije, Esad Čolaku, predsjednik Unije Albanaca, diplomatski zbor Veleposlanstva Kosova u Hrvatskoj, te zagrebački Albanci.