FLORINA LUMEZI DOBILA PRIZNANJE

Povodom Europskog dana jezika u Albanskom kulturnom centru u Zagrebu, 28. rujna 2017., održana je kulturno-obrazovno-znanstvena manifestacija na kojoj su predstavljena djela prof. dr. Isaka Sheme monografija “Josip V. Relja – Život i književno stvaralaštvo” i knjige “Studije albanske književnosti”. O knjigama su govorili dr. sc. Maximiljana Barinčić i prof. dr. Isak Shema.

Publika je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu Albanskog kulturnog centra i sa zanimanje pratila izlaganja. No to je bio samo jedan dio programa, u drugom je dodijeljena zahvalnica Ministarstva obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Kosovo profesorici Florini Lumezi za višegodišnji doprinos u razvoju učenja albanskog jezika na Kosovu i u Hrvatskoj.

Program je vodila profesorica albanskog jezika Melita Orešković, a među nazočnima je bila i Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica koja je istaknula značenje priznanja profesorici Lumezi, kao i to da je njen rad primjer drugima. Lekaj Prljaskaj je još naglasila da je jedan od njenih prioriteta otvaranje Albanskog instituta za što se zalaže i u Hrvatskom saboru.

Organizatori su posebnu pozornost posvetili mlađim generacijama Albanaca koje su uvrstili u umjetnički dio programa u kojem su sudjelovali Vanesa Iličić, gitara, i Fotina Duni, violina, te učenici albanskog jezika i kulture.

Manifestacija se održala pod pokroviteljstvom Ermine Lekaj Prljaskaj, zastupnice u Hrvatskom saboru, a organizatori su bili Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba koje je predstavljao Šuip Ziberi, te članovi Vijeća, i Savjet albanskih učitelja u Hrvatskoj.

Među uzvanicima su bili predstavnici Veleposlanstva Kosova u Hrvatskoj, Nada Zidar Bogadi iz Ministarstva znanosti i obrazovanje, Martin Berišaj, povjesničar, albanolog iz Slovenije, članovi albanske zajednice u Zagrebu te ostali uzvanici.