TRI BIBLIJSKE ŽENE NADAHNULE DIMITRIJA POPOVIĆA ZA KNJIGU “EROS, KRV I SVETOST”

“Bez smrti ne bi bilo uskrsnuća”, rekao je 1. listopada, akademik Dimitrije Popović na predstavljanju svoje knjige “Eros, krv i svetost” u Muzeju Mimara u Zagrebu obraćajući se brojnoj publici. Tim riječima Popović je pojasnio simboličnu instalaciju na kojoj manekenka Ivana Majstorivić odjevena u crnu čipkastu haljinu leži na odru, prekrivena križevima a u rukama drži mrtvačku lubanju.

Nadahnuće za svoju knjigu Popović je pronašao u biblijskim ženama Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, a kao i nebrojeno puta dosad, upriličio je nezaboravan kulturni događaj. Knjigu “Eros, krv i svetost” izdao je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, a o njenom značenju za hrvatsku i crnogorsku kulturu govorili su akademici Tonko Maroević i Pavle Goranović. Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, koje je organiziralo promociju knjige, u pozdravnom govoru naglasio je kako je Popović ponos zagrebačkih Crnogoraca, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je da se radi i o velikom umjetniku i o velikom čovjeku.

Promociju je vodio Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a dijelove knjige čitala je Milanka Bulatović, zamjednica predsjednika VCNMGZ. U organizaciji promocije sudjelovali su još i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice i Muzej Mimara, uz financijsku potporu Grada Zagreba. Ovaj je kulturni događaj okupio brojne pripadnike crnogorske nacionalne manjine iz Zagreba, umjetnike, Anu Lederer, pročelnicu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Elizabetu Knorr, zamjenicu pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Vesnu Kusin, zamjenicu gradonačelnika Zagreba, te sve one koji ne propuštaju izložbe slika i promocije knjiga Dimitrija Popovića kojih je dosad bilo oko šezdeset.