ROMI ŽELE POMOĆI OBOLJELIMA OD LEUKEMIJE

Brojni pripadnici romske nacionalne manjine odazvali su se pozivu Zaklade Ana Rukavina za upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Upisivali su se 2. listopada u Zagrebu, a ta je akcija nastala suradnjom Zaklade s Ramizom Ajdinom iz udruge «Romski san» koji ju je inicirao, te Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba, uz potporu Mjesnog odbora Novi Jelkovec gdje je akcija i održana. Cilj je pomoći oboljelima od leukemije u Hrvatskoj i svijetu kojima je za daljnje liječenje nužna transplantacija krvotvornih matičnih stanica.

Kako se od 1. do 5. listopada obilježava Dječji tjedan u Hrvatskoj, cilj je pomoći oboljeloj djeci u Hrvatskoj i svijetu. Poseban naglasak akcije je na pomoći oboljeloj djeci romskog podrijetla koja traže podudarnog darivatelja s obzirom na to da se nesrodni podudarni darivatelji koštane srži lakše pronalaze među istom etničkom skupinom.

Darivatelj krvotvornih matičnih stanica može postati svaki zdravi građanin od 18 do 40 godina starosti tako što popuni pristupnicu i zdravstveni upitnik te da uzorak krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnicima s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je – lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Dosad je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 60.250 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica čime je mogućnost izlječenja dobilo 95 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovu akciju popratili su Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ramiz Ajdin, Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrbačke županije, Rahman Raki Fazlievski, predsjednik udruge «Romski san», Nura Ismailovski, romska aktivistica, te brojni građani Novog Jelkovca.