TEUTA, ERA, ANAMARIJA, VESA, VISAR, ADEA, ARLIRA, MERITA I HADIS POBJEDNICI NATJEČAJA „MOJE KOSOVO“

U Albanskom kulturnom centru u Zagrebu danas su se okupili učitelji koji drže nastavu albanskog jezika i kulture prema modelu C, te polaznici toga programa učenici osnovnih škola iz Zagreba, Rijeke, grada Krka, Đakova, Kaštel Novoga i Osijeka koji su stigli u pratnji roditelja. Povoda za susret bilo je nekoliko: proslava Dana učitelja (praznik Republike Albanije) i Dana žena, te proglašenje pobjednika literarno-likovnog natječaja „Moje Kosovo“.

-Prije mjesec dana otvorili smo literarno-likovni natječaj na temu „Moje Kosovo“ i danas proglasili pobjednike, te proslavili Dan učitelja i Dan žena. Prisustvovali su učenici osnovnih škola iz nekoliko hrvatskih gradova koji polaze nastavu albanskog jezika i kulture po modelu C. Pobjednici literarnog natječaja su: Teuta Mahmutaj iz Rijeke koja je osvojila prvo mjesto, druga je Era Ejupi s Krka, a treća Anamarija Nikollaj iz Rijeke. Na likovnom natječaju prvo mjesto osvojila je Vesa i Visar Kabashi s Krka, drugo mjesto osvojile su Adea Smajli iz Zagreba i Arlira Kurtishi s Krka, a treće Merita Haliti iz Zagreba i Hadis Muhametaj – kaže Melita Orešković, predsjednica Savjeta albanskih učitelja u Hrvatskoj.

Događaj su organizirali Savjet albanskih učitelja u Hrvatskoj, Udruga albanskih žena Primorsko-goranske županije, Albansko dramsko društvo u HR Mergimtari i Udruga albanske nacionalne manjine otoka Krka, a pokrovitelji su bili Veleposlanstvo Republike Albanije u Hrvatskoj, Veleposlanstvo Republike Kosovo u Hrvatskoj i Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj.