PRVA IZLOŽBA TALITE JAŠAREVSKI

Romska slikarica Talita Jašarevski otvorila je izložbu „Emocije“ u Romskom-edukacijskom centru u Zagrebu koji djeluje u okviru Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“. Talita je rođena u Njemačkoj, a da je nadarena za likovnu umjetnost shvatila je već u osnovnoj školi koju je završila u Zagrebu. Poslije se upisala u srednju Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn te stekla zvanje grafička dizajnerica.

-Ne želim pretvoriti umjetnost u posao jer je to svijet koji želim zadržati za sebe. Zbog toga ne prodajem svoje radove nego ih darujem rodbini i prijateljima – izjavila je Talita u intervjuju koji je prije nekoliko godina dala portalu nacionalnemanjine.hr. Najčešće crta olovkom, posebna strast joj je bakropis, a voli nadrealizam. Osim slikarstvom, Talita se u slobodno vrijeme bavi kiparstvom i plesom. Plesačica je skupine “Romski san”, ali i romska aktivistica. U romskoj zajednici Zagreba i Hrvatske poznata je po tome što je u Vijeću romske nacionalne manjine Grada Zagreba bila predsjednica Odbora za informiranje, marketing i izdavaštvo.

– To me je dovelo do toga da postanem pripravnica u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH. Sudjelovala sam i u projektu Young Roma Professionals (mladi Romi profesionalci) OESC-a, Organizacije za Europsku suradnju i sigurnost, kojem je bio cilj zaposliti Rome u javnoj upravi. Kao YPR imala sam priliku vidjeti razne situacije, nedaće i poteškoće ne samo Roma u Hrvatskoj nego i šire, s obzirom na to da je šest zemalja bilo uključeno u taj projekt. Isto tako shvatila sam koliko je mnogo toga potrebno kako bi se povećala povezanost između institucija i Roma – izjavila je Talita koja je tijekom 2015. bila i glavna urednica emisije “Romsko popodne” na internetskom radiju 808.

Na otvorenju izložbe prisustvovali su Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, Raman Raki Fazlievski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije, te predstavnici romskih udruga.