SVAKI POLITIČKI SUSTAV PRISVAJAO JE NJEGOŠA

Prošlo je više od 160 godina od smrti Petra II. Petrovića Njegoša, crnogorskog vladara i pjesnika, ali je on i dalje nepresušna inspiracija znanstvenicima, povjesničarima, umjetnicima. O Njegošu se govori na povijesnim i kulturnim skupovima, piše, priređuju izložbe poput ove „Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945.-1990.“ otvorene 25. rujna u Crnogorskom domu u Zagrebu. Otvorio ju je Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore, a o izložbi je govorila autorica Jadranka Selhanović, pomoćnica direktora Državnog arhiva Crne Gore.

Izložba je podijeljena u tri cjeline: Država slavi Njegoša, Njegošev mauzolej na Lovćenu i U odbrani crnogorskog identiteta, a otvorena je u okviru projekta Dani crnogorske kulture koje organizira Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske u suradnji s Državnim arhivom Crne Gore.

Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u pozdravnom govoru je izjavio da su: «Dani crnogorske kulture jedan od projekata u ukupnom programskom djelovanju NZCH s osnovnim ciljem da javnosti RH predstavimo ono najznačajnije iz suvremene crnogorske kulture, kako pojedince tako i institucije, u različitim područjima, ali i ono što čini tradicionalno obilježje kulture i nacionalnog identiteta, s namjerom da ta događanja postanu dio kulturnih događanja sredina u kojoj živimo kao integrirane vrijednosti ukupne kulture RH. Kroz različite sadržaje: izložbe, Dane crnogorskog filma, koncerte, kazališne predstave, književna prestavljanja ugostili smo više od stotinu pojedinaca i grupa koji čine najznačajnije na kulturnoj sceni Crne Gore, ali i institucije kroz tematske izložbe, predavanja i tribine.»

Govoreći o izložbi, Selhanović je istaknula da Njegoševa ličnost i još više njegovo djelo, stalno potiču nova tumačenja, istraživanja, ali i brojne kontroverze, te sučeljavanje spoznaje.

«Proteklih, više od 160 godina, Njegoš nije izgubio ni važnost u politici, ideologiji. Za sve političke sisteme koji su postojali u prošlom i pretprošlom vijeku, on je imao veliko značenje. Svaka politička ideologija željela ga je predstaviti svojim pretečom, istomišljenikom ili privrženikom, a sebe pri tom prikazati velikim – napisala je Selhanović u katalogu izložbe.

Otvorenju izložbe prisustvovao je akademik Dimitrije Popović, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković, njegova zamjenica Milanka Bulatović, brojni pripadnici crnogorske nacionalne manjine Zagreba, a Grad Zagreb predstavljao je Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine.