LIKOVNI NATJEČAJ “EX TEMPORE” GROŽNJAN

Od 27. do 30. rujna 2018. održat će se 25. izdanje međunarodnog likovnog natječaja “Ex tempore” Grožnjan, jedna od najvećih manifestacija Talijanske nacionalne zajednice. Organizatori manifestacije su Talijanska unija u suradnji s Narodnim Sveučilištem iz Trsta, Općinom Grožnjan, Zajednicom Talijana Grožnjan uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Kao i svake godine, manifestaciju će popratiti mnogobrojne aktivnosti književnog, glazbenog, umjetničkog i eno-gastronomskog karaktera.

Svaki sudionik imat će na raspolaganju tri dana (od 27. do 29. rujna) za oslikavanje platna dimenzija koja ne prelazi 100 cm x 120 cm (dozvoljena su dva platna).

Umjetnik može odabrati tehniku i materijale, pod uvjetom da zadovoljava svojstva stabilnosti, izdržljivosti, jednostavnosti održavanja i rukovanja.

Teme su “Grožnjan-istarski pejsaž”.

Podloge se mogu pečatirati u četvrtak 27. i petak 28. rujna, od 9 – do 13 sati u sjedištu:

Talijanske unije Rijeka , Uljarska ulica 1/IV,

Talijanske unije Kopar, Kidričeva ulica 35,

Narodnog Sveučilišta Trst, Piazza del Ponterosso 6,

Zajednice Talijana Pula, ulica Carrara 1,

Zajednice Talijana Dignano, Narodni trg 4,

te u Loži u Grožnjanu, u četvrtak 27. rujna od 12 do 19sati, u petak 28. i subotu 29. rujna, od 8 do 19 sati.

Radovi moraju biti izloženi u nedjelju, 30. rujna 2018. do 10 sati uzduž ulice koja povezuje Gradski trg i Ložu te u susjednim ulicama. Slike će ostati izložene do 18 sati (Pravilnik u privitku).

Međunarodni žiri sastavljen od povijesničara i kritičara umjetnosti te galerista: Massimo Premuda, Claudio Sivini, Chiara Pirozzi, Lorella Limoncin Toth, Eugen Borkovsky i Marino Baldini, dodjeliti će sljedeće nagrade:

Prva nagrada                         2.500 eura

Druga nagrada                       1.500 eura

Treća nagrada                       1.000 eura

Nagrada Grada Grožnjana     5.000 kuna

Kako bi se promovirao i podržao rad mladih umjetnika (18-30 godina) te u znak sjećanja na umjetnicu koja je pridonjela razvoju kulturnog identiteta Talijanske nacionalne zajednice, dodijelit će se nagrada “Daria Vlahov Horvat” koja uključuje samostalnu izložbu u Galeriji “Fonticus” u Grožnjanu.

Nagrada umjetnika bit će dodijeljena radu za kojega bude glasovalo najviše umjetnika, sudionika ovogodišnjeg izdanja natječaja.

Svečanost dodjela nagrada održat će u 17.30 na terasi Belvedere, u nedjelju 30. rujna.