Smotra dječjeg Mađarskog stvaralaštva u velikoj pisanici

Čuvanju mađarskog identiteta, kulture i tradicije pridonijela je i Smotra dječjeg mađarskog stvaralaštva u organizaciji Zajednice Mađara Pisanica održana u prosincu 2014. godine u Mađarskom domu u Velikoj Pisanici i to nakon 25 godina stanke

1U programu Smotre dječjeg mađarskog stvaralaštva su sudjelovali učenici Osnovne škole Velika Pisanica koji polaze i školu mađarskog jezika, odnosno Dječja folklorna skupina Zajednice Mađara Pisanica, i učenici Osnovne škole iz mađarskog Kapošvara, te Dječja folklorna skupina KUD Sloga.
Plesom „Somođi tand“ program je otvorila Dječja folklorna skupina Zajednice Mađara Pisanica koja postoji od 2011. godine i koju vodi Ljubica Dent. Učenici mađarskog jezika i kulture recitirali su i pjevali na mađarskom jeziku. Splet mađarskih pjesama i plesova izveli su i učenici osnovne škole iz Kapošvara pod vodstvom Čile Kurdi. A bilogorske plesove izvala je dječja folklorna skupina KUD-a Sloga iz Velike Pisanice čija je voditeljica Marija Dent. Na pozornici ih je pratio tamburaški orkestar pod vodstvom Marijana Deda – Maxa.
Na području općine Velika Pisanica Mađari žive već stoljećima, a u Mađarskom domu, sjedištu udruge Zajednice Mađara Pisanica, do 1958. godine je djelovala škola na mađarskom jeziku za učenike od prvog do osmog razreda osnovne škole. Od 1958. godine pa do početka 90. godina prošlog stoljeća mađarski jezik u OŠ Velika Pisanica fakultativno je predavala Ilona Sič koja je vodila i dječji folkor, ritmiku, tečaj izrade tapiserije otimajući zaboravu mađarsku tradiciju i kulturu. No od 2013. godine se u OŠ Velikoj Pisanici, zahvaljujući trudu Zajednica Mađara Pisanica, mađarski jezik uči po modelu C sukladno programu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Valja napomenuti da je Osnovna škola Velika Pisanica prva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji započela učenje mađarskog i albanskog jezika po modelu C.
Smotri su nazočili: Melinda Erdohati, zamjenica voditeljice Ureda za dijasporu pri Vladi Republike Mađarske, Eniko Tuska, konzulica Veleposlanstava Republike Mađarske u Zagrebu, Sobolč Čontoš, gradonačelnik mađarskog grada Kišasondi, Čila Kurdi, voditeljica Osnovne škole iz Kapošvara, Nenad Vlahović, savjetnik za nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, Ivana Gregorić, ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica, Robert Janković, izvršni predsjednik Hrvatske mađarske demokratske zajednice, Martina Gojani, predsjednica Vijeća albanske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i Zlata Berkeš, predsjednica Zajednice Mađara Pisanica, koja je uručila zahvalnice izvođačima programa.

 

Zagreb, 7.12.2014/6:20