SKENDERBEG U DJELIMA ANDRIJE KAČIĆA MIOŠIĆA

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – DEA, i Veleposlanstvo Republike Kosovo u RH, u Zagrebu je 3. studenog održalo manifestaciju „fra Andrije Kačić Miošić – Skenderbeg u hrvatskoj književnosti“ povodom 550-te obljetnice smrti Gjergj Kastrioti -Skenderbega i 262. obljetnice izdanja djela „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“ fra Andrije Kačića Miošića u kojem je opjevan albanski narod i najveći albanski nacionalnog heroj Gjergj Kastrioti – Skenderbeg.

Sudionici polaganja spomen vijenca na spomenik fra Andriji Kačiću Miošćiću, na križanju Mesničke ulice i Ilice u Zagrebu, bili su Gëzim Kasapolli, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj, Gjergj Dedaj, veleposlanik Kosova u Makedoniji, Nazif Xhaferi, otpravnik poslova Veleposlanstva Makedonije u Hrvtaskoj, Veleposlanstvo Albanije u RH, Marijan Grakalić, ravnatelj međunarodnog književnog festivala i Ljiljana Koci, predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA. Pismo podrške uputio je i Xhevat Limani, osnivač i ravnatelj Albanskog kazališta u u New Yorku, SAD. Manifestaciju su vodile Gentiana Lleshdedaj i Valentina Mrijaj, a organizirana je uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH.

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – DEA, publiciralo je zbornik odabranih pjesama i proze u sklopu manifestacije „fra Andrije Kačić Miošić – Skenderbeg u hrvatskoj književnosti“ iz djela „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“, a pjesnikinje Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac pročitale su ulomke.

Koci je istaknula da su prijateljski odnosi između Albanaca i Hrvata jedinstveni u povijesti, te je dužnost da se u svakoj prilici istaknu osobe koje su ova dva naroda zbližavali kroz stoljeća, a fra Andrija Kačič Miošić bio je jedan od njih. Također je istaknula da je grad Zagreb odobrio imenovanje ulice ili trga Skenderbega prije dvije godine na inicijativu Hrvatsko -albanskog društva prijateljstva, no na žalost do danas to nije realizirano. Na riječi Koci nadovezali su se veleposlanici Gëzim Kasapolli i Gjergj Dedaj te Nazif Xhaferi koji su istaknuli da se u gotovo svim svjetskim metropolama nalazi spomenik Gjerga Kastriota Skenderbega, najvećeg branitelja zapadne civilizacije, te da bi realizacija imala višestruku dobit kako za grad Zagreb, tako i za Albance koji žive u njemu. Na ovu temu osvrnuo se istaknuti albanski umjetnik iz New Yorka Xhevat Limani u dopisu.

Marijan Grakalić istaknuo je važnost suradnje i cirkuliranje književnika između hrvatskog i albanskog naroda te naglasio da se zbog neprevođenja albanskih autora na hrvatski jezik i obratno, u poslijednjih dvadesetak godina nažalost ova dva povijesno prijateljska naroda gotovo uopće ne poznaju kroz stvaralaštvo.

Manifestaciji su prisustvovali građani Zagreba, Vijeća albanske nacionalne manjine iz Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Pule te albanske udruge i njihovi predstavnici, kao i hrvatske udruge koje promiču umjetnost, književnost i razvoj civilnog društva.