REINER: SABORU SE U PETAK PREDSTAVLJA NOVA VLADA

14.01.2016. 11:38

ZAGREB, 14. siječnja (Hina) – Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner najavio je za petak, 22. siječnja prvo redovno zasjedanje novog saborskog saziva na kojemu će mandatar Tihomir Orešković parlamentu predstaviti svoju Vladu i njen program, te se izabrati saborski odbori.

Sazivanje sjednice u petak, kada bi se trebala potvrditi i nova Vlada i izabrati odbori, Reiner je objasnio željom da se ne stvaraju dodatni troškovi.

“Sjednicu smo odlučili sazvati u petak da se dovrše sva usuglašvanja, jer bismo, da smo ju sazvali u srijedu, mogli samo izabrati odbore, a to bi bio trošak. U ovom času mislim da se nitko ne zalaže za povećanje troška”, rekao je Reiner novinarima.

Prema planu koji je iznio, sjednica u petak bit će maratonska. Plan je, pojasnio je, da se u petak prvo imenuje Odbor za izbor i imenovanja, nakon čega će slijediti stanka kako bi taj Odbor mogao predložiti ostale saborske odbore, njihove čelnike i sastav koji će biti usuglašeni ovih dana. Moguće je da se u petak izaberu i
saborska izaslanstava u međunarodnim organizacijama.

Potom će se Saboru obratiti mandatar Orešković koji će predstaviti program svoje Vlade i samu Vladu. Nakon toga će biti rasprava, pa glasovanje o povjerenju Vladi, najavio je Reiner.

Očekuje da će se imena petero potpredsjednika Sabora znati slijedeći tjedan. “U ovom času niti jedno ime nije pouzdano”, rekao je predsjednik Sabora.

Sabor će, najavio je, nastavit raditi u tjednu iza 22. siječnja, raspravljat će razna izvješća za 2014. koja nisu prorađena u prošlom sazivu.
“Očekujem da će već pristići i neki prijedlozi zakona, znam da oni postoje”, rekao je akademik Reiner.