Proslava dana koordinacije

Raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom obilježen je Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije

Proslava Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije je održana 11. listopada 2014. u restoranu Phoenix u Velikoj Gorici u nazočnosti Rudolfa Vujevića, zajmjenika župana Zagrebačke županije i Dražena Bošnjakovića, predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije, te veleposlenika Republike Albanije, Kosova i Makedonije, predsjednika vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije te brojnih pripadnika nacionalnih manjina.
Svečanost je počela prije službenog dijela programa degustacijom nacionalnih jela i pića, nastavila promocijom knjige „Nacionalne manjine Zagrebačke županije“ autorice Slavice Šarović, novinarke Radio Martina, urednice i voditeljice emisije o nacionalnim manjinama „Rodna gruda“ i nastavljena pjesmom i plesom pripadnika nacionalnih manjina. Nazočne je pozdravio Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, a program je vodila glumica Kostadinka Velkovska.
Najmlađi pripadnici albanske nacionalne manjine recitirali su pjesme na albanskom i izreke albanskih povijesnih ličnosti, BKUD „Sevdah“ iz Zagreba izveo je splet bošnjačkih pjesama i plesova, Crnogorke i Crnogorci su zbrono otpjevali najljepše etno pjesme toga naroda, a KUD „Češka beseda“ iz Dubrave Vrbovečke izvela je niz čeških pjesama i plesova. Mađare je predstavljao solist na gitari, a „Ezerki“, makedonski ženski pjevački zbor iz Zagreba, otpjevao je najpoznatije etno pjesme i najavio koncert koji će se održati 7. listopada 2014. u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Srbi su nastup podijelili u dva dijela; KUD „Prosvjeta“ iz Zagreba izvela je najprije pjesme i plesove zvane „Niško prelo“, a za kraj programa su ostavili splet šumadijskih pjesama i plesova. No, to i nije bio kraj jer je veselje nastavljeno uz pjesmu i ples.

Zagreb, 10.10.20014/11:20