PROMOCIJOM KNJIGE I ETNO PJESMAMA OBILJEŽEN JE DAN KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Svečanom sjednicom na kojoj su se okupili predstavnici svih manjina Zagrebačke županije i njihovi gosti večeras je u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici obilježen Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije. Ovom prigodom predstavljena je knjiga Nacionalne manjine Zagrebačke županije koju su napisali dr. sc. Filip Škiljan, dr. sc. Hrvoje Petrić i dr. sc. Kristian Lewis. Autori su obradili povijest, život i rad većine nacionalnih manjina s područja Zagrebačke županije. Osim devet nacionalnih manjina koje u Zagrebačkoj županiji imaju svoje izabrane predstavnike: albanska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska i srpska, predstavljene su i slovenska i židovska manjina.

Program je otvorio Salih Huremović, predsjednik Koordinacije, koji je govorio o aktivnostima manjina županije te podijelio zahvalnice za suradnju Martini Glasnović, predsjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije, pjevačkoj skupini Ezerki, ansamblu Bosana i BKUD-u „Sevdah“ koji redovito sudjeluju na proslavama manjina županije. Prisutnima se obratila Glasnović ističući vrijednost manjinske suradnje na području županije i zajedništva koje godinama prakticiraju.

Škiljan je pojasnio kako je došlo do nastanka knjige Nacionalne manjine Zagrebačke županije. Knjiga je plod višegodišnje suradnje Huremovića i Škiljana, koji je posao pisanja podijelio s Petrićem i Lewisom.

– Udružili smo snage i započeli pisati knjigu koja se zasnivala na već objavljenoj literaturi, izvornoj građi i na intervjuima s kazivačima, pripadnicima nacionalnih manjina. Tijekom pisanja koristili smo već objavljene radove o povijesti pojedinih manjina poput knjige Slavice Šarović koja govori općenito o manjinama u Zagrebačkoj županiji, knjige Gorana Beusa Richembergha koja govori o Nijemcima u Zagrebu i okolici, te knjige o Srbima Zagrebačke županije… U svakom slučaju cilj knjige je bio da se na jednom mjestu nađu podaci o nacionalnim manjinama u Zagrebačkoj županiji kako u prošlosti tako i u sadašnjosti – rekao je Škiljan. Lewis je izjavio kako je pripremajući se za predstavljanje knjige razmišljao o tome što je to nacionalna manjina, kako se definira, što taj pojam znači prosječnom čovjeku, pa i samome pripadniku nacionalne manjine.

– U teoriji se obično tumači da je nacionalna manjina skupina stanovnika jedne države koja se po svojoj etničkoj pripadnosti razlikuje od većine stanovništva te države, a ima vlastita kulturna i povijesna obilježja (tradiciju, svijest o podrijetlu) u odnosu prema ostalima (većinskom narodu) – rekao je Lewis.

Program je vodio Goran Beus Richembergh, a nakon predstavljanja knjige uslijedio je glazbeni dio u kojem su Ezerki pjevale makedonske narodne pjesme Bitola moj roden kraj, Eleno kerko, Serbez Donka, Lihnida kajče veslaše, Bosana je pjevala Zemlja Tvrtka i Kulina bana, Zapjevala sojka ptica, Na prijestolju sjedi sultan i Bosno moja, a članovi BKUD-a „Sevdah“ predstavili su bosansku narodnu nošnju.

Proslavi Dana Koordinacije prisustvovali su veleposlanik Sjeverne Makedonije Milaim Fetai, direktorica KIC-a Sjeverne Makedonije Natalija Popovska, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i opću upravu Kristina Autischer Jadrešić, pročelnica službe Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Marijana Pontoni, predsjednik BKUD-a „Sevdah“ Kemal Bukvić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić te Adis Keranović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Zagreb i Zagrebačku županiju.