MANJINE I ZAGREB UJEDINJENI U KNJIZI

U organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a povodom Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba, u Češkom narodnom domu u Zagrebu večeras je održano predstavljanje knjige Tragovima nacionalnih manjina po Zagrebu autora Filipa Škiljana koji je obradio teme o kulturno-povijesnim spomenicima i osobama iz redova nacionalnih manjina koje su dale veliki doprinos razvoju glavnog grada Hrvatske.

Knjigu je objavila Koordinacija čiji je predsjednik Juraj Bahnik izjavio: -Vodeći računa o zajedničkim interesima svojih članova i snazi medija kao što je knjiga, Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba inicira izdavanje knjiga koje, na makro razini, čine vidljivima postojanje i djelovanje nacionalnih manjina u ovomu gradu, ali i šire u Hrvatskoj.

Škiljan je naglasio da je vrlo mnogo knjiga napisano o spomenicima u Zagrebu, ali dosad nije bilo pokušaja da se na jednom mjestu nađu spomenici i važne osobe za Zagreb koje su pripadale manjinskom korpusu. -Ideja o ovome projektu potječe od predsjednika Koordinacije Juraja Bahnika i tajnika Koordinacije Zoltana Balaža Pirija. Pred vama je kratki pregled najznačajnijih mjesta, institucija, osoba, ulica i građevina koje su kao dio hrvatske i nacionalnomanjinske baštine označile Zagreb kao multietnički grad otvoren za sve one koji dolaze sa stavom prihvaćanja i poštivanja različitosti života u njemu – rekao je Škiljan.

Moderatorica programa Andrea Carolina Dorta Baptista, studentica španjolskog i češkog jezika podrijetlom iz Južne Amerike, za izraz nacionalna manjina prvi put čula u procesu istraživanja Hrvatske prije nego što je odlučila doći ovdje studirati. – Zbog toga mislim da je knjiga Tragovima nacionalnih manjina po Zagrebu izvrsna u tome što predstavlja na obuhvatan način doprinose različitih etničkih grupa u našem glavnom gradu bez kojih Zagreb definitvno ne bi bio to što jest- izjavila je Dorta Baptista.

Predstavljanju knjige nazočili su predstavnici Veleposlanstava Češke i Kosova, Ljiljana Klašnja, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, predstavnici manjina te većinskog naroda.