PRIKAZAN FILM O BALKANSKOM MANDELI

Dokumentarni film Adem Demaci prikazan je 23. veljače u okviru manifestacije Tjedan Kosova u Hrvatskoj u organizaciji Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba u Kinu Urania u Zagrebu. Pisac Adem Demaçi, simbol borbe za neovisnost Kosova, proveo je 28 godina u zatvoru u bivšoj Jugoslaviji kao politički zatvorenik. Ovaj istaknuti albanski intelektualac bio je politički vođa na Kosovu i neustrašivo se suprotstavljao totalitarizmu te borio za prava Albanaca na Kosovu.

Rođen je 1936. u Prištini i vrlo rano pokazao je spisateljski talent. Kratke priče objavio je još kao srednjoškolac, a studirao je književnost, pravo i pedagogiju. Objavio je oko dvadeset  kratkih priča i 1958. roman Zmije od krvi. Prvi puta uhićen je 1958. godine  i ukupno je proveo dvadeset osam godina u zatvoru u periodu od 1958. do 1990. te stekao nadimak balkanski Mandela.

Poslije izlaska iz zatvore Demaçi je preuzeo vodstvo Vijeća za obranu ljudskih prava i sloboda, a Europski parlament mu je 1991. dodijelio Nagradu Saharov za integritet u otporu „autoritarnom i netolerantnom režimu“. Demaçi je posvetio tu nagradu narodu Kosova i izjavio: „Sloboda govora je prvi, ključni korak prema demokraciji. Bez slobode govora nema dijaloga, bez dijaloga ne može se utvrditi istina, a bez istine nije moguće napredovati.“

Demaci je postao predsjednik Parlamentarne stranke Kosova 1996. i pozvao na nenasilni otvoreni prosvjed protiv srpskog režima tijekom kojega bi Kosovari uvijek u isto vrijeme minutu stajali mirno na ulici. Nije želio igrati političke igre, te je kao vođa druge najveće stranke na Kosovu odbio natjecati se protiv Ibrahima Rugove na izborima 1998. Demaçi se 1998. pridružio Oslobodilačkoj vojsci Kosova kao njen politički zastupnik, ali ju je 1999. napustio prosvjedujući protiv  mirovnih pregovora s Srbijom jer predloženi dogovor nije jamčio neovisnost Kosova. Ostao je na Kosovu tijekom rata 1999. i kritizirao kosovske čelnike koji su napustili zemlju u tom povijesno najkritičnijem trenutku. Zbog toga što je Kosovo tijekom rata opisao kao „najveći zatvor u Europi“ srpska vlast dva puta ga je uhitila. Nakon rata Demaçi je bio predsjednik Odbora za međusobno razumijevanje, toleranciju i suživot koji predstavlja sve etničke skupine na Kosovu, a umro je u Prištini u srpnju 2018.. Kosovo je povodom njegove smrti proglasilo trodnevnu žalost.

Manifestacija Tjedan Kosova u Hrvatskoj završava 24. veljače, a održava se u organizaciji Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, Albanskog kulturnog društva u Hrvatskoj „Shkendija“, Zajednice Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba i Udruge albanskih žena Zagreba, uz potporu saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj.