OTVOREN ALBANSKI KULTURNI CENTAR U HRVATSKOJ

Zvuci albanske narodne glazbe danas su odjekivali središtem Zagreba dok su mlade Albanke i Albanci odjeveni u narodne nošnje plesali na otvorenju Albanskog kulturnog centra u Hrvatskoj. Mnoštvo pripadnika albanske nacionalne manjine ispunilo je prostor u Petrićevoj ulici, a događaj je izazvao znatiželju i kod prolaznika. Točno u podne nakon što se oglasio top na Griču, prisutnima se obratio Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, pozdravljajući obitelji poginulih branitelja, invalide i ratne veterane te uzvanike. Govorio je o značenju ovoga centra za Albance, a prisutnima su se obratili i Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, te Ivan Malenica izaslanik premijera Vlade RH. Collaku, Lekaj Prljaskaj, hrvatski ratni vojni invalid Hajdar Dodaj, i predsjednica albanskog kulturnog društva u Zagrebu „Shkendia“ Gentiana Lleshdedaj presjekli su crvenu vrpcu i otvorili Albanski kulturni centar, a učenica dopunske škole albanskog jezika na albanskom je recitirala pjesmu Džemile Sulaj. Albansko kulturno umjetničko društvo „Shkendia“ i Ansambl Prishtina izveli su plesno-pjevački etno program.

-Danas je najveći dan Albanaca u Hrvatskoj, vjerujem i amanet 87 poginulih Albanaca hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, jer smo uspjeli realizirati ono što je bio naš cilj još od vremena kada su prvi albanski studenti polovicom prošloga stoljeća dolazili u Zagreb – imati svoj kulturni centar. Do današnjeg dana, nažalost Albanci nisu imali u Hrvatskoj prostor koji zaslužuju i gdje mogu održavati svoje manifestacije, okupljati se i gdje će naša djeca učiti albanski jezik i njegovati naš folklor i tradiciju. Zbog toga će zlatnim slovima ostati upisan datum 24. veljače jer danas otvaramo Albanski kulturni centar u Hrvatskoj u kojemu će djelovati sve albanske udruge okupljene pod Unijom, kao i Albansko kulturno umjetničko društvo „Shkendia“, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i svi ostali koji žele raditi za dobrobit albanskog naroda. Ovaj projekat je u cijelosti financiran od Vlade RH, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i na tome smo zahvalni – rekao je Collaku.

Otvorenju Albanskog kulturnog centra prisustvovali su dr. Martin Berishaj, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj, Riza Poda, veleposlanik Albanije u Hrvatskoj, Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, Ljiljana Klašnja, voditeljica Odjela za nacionalne manjine Grada Zagreba, Sylejman Selimi, prvi general Oslobodilačke vojske Kosova, Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Emirat Asipi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, te predstavnici udruga i vijeća albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Otvorenje Albanskog kulturnog centra u Hrvatskoj organizirali su Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj i „Shkendia“, a nakon službenog dijela programa uzvanici su se družili na domjenku u 500 metara četvornih velikom prostoru u kojemu će se u budućnosti održavati kulturne manifestacije albanske nacionalne manjine u Zagrebu i Hrvatskoj.