ALBANCI ZNAJU KAKO SE ČUVA TRADICIJA

Nastupom glazbenika s Kosova Remzie&Nexhat Osmani u hotelu Antunović u Zagrebu 24. veljače završena je manifestacija Tjedan Kosova u Hrvatskoj koja je trajala deset dana. Glazbenu večer na kojoj je osim dueta Osmani, publiku zabavljao i Ansambl Prishtina s Kosova izvodeći albanske narodne pjesme i plesove organiziralo je Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj „Shkendia“.

Program je otvorio Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, a predstavnici udruga i vijeća albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj, te albanski intelektualci i poduzetnici uživali su slušajući albanske narodne pjesme. Događaju je prisustvovalo više od 400 ljudi među kojima je bilo mnogo mladih, ali i cijele albanske obitelji od najmlađih do najstarijih članova. Srdačno druženje, pjesma i ples potrajali su satima. Ovakve glazbene večeri pripadnici albanske zajednice u Hrvatskoj organiziraju nekoliko puta godišnje u okviru kulturnih manifestacija kada pozivaju u goste albanske glazbenike s Kosova i iz Albanije, te i na taj način njeguju svoju tradiciju i čuvaju nacionalni identitet.

Od uzvanika na glazbenoj večeri prisustvovali su Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, dr. Martin Berishaj, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj, Riza Poda, veleposlanik Albanije u Hrvatskoj, Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, general Oslobodilačke vojske Kosova i hrvatski branitelj u Domovinskom ratu Rrustem Berisha, predsjednica albanskog kulturnog društva u Zagrebu „Shkendia“ Gentiana Lleshdedaj, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari, voditelj Albanske katoličke misije u Hrvatskoj don Kriste Gjergji i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba Emirat Asipi.

Manifestaciju Tjedan Kosova u Hrvatskoj organizirali su Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj „Shkendia“, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba i Udruge albanskih žena Zagreba, uz potporu saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj.