POSTHUMNO OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA TONIJA HNOJČIKA

Pred brojnom publikom koja je 9. lipnja prisustvovala programu proslave Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba, otvorena je izložba fotografija nedavno preminulog fotografa i ratnog fotoreportera Tonija Hnojčika. Radi se o fotografijama iz života i aktivnosti 18 nacionalnih zajednica Zagreba koje je Hnojčik fotografirao. Postav izložbe odabrao je Zoltan Balaž Piri, tajnik Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a otvorio je predsjednik Koordinacije Dušan Mišković.

– Otvaramo izložbu sjećanja na Tonija Hnojčika koji je snimajući manjine Zagreba i Hrvatske mnogo pridonio promociji naših aktivnosti – rekao je Mišković. Na 10 velikih osvijetljenih panoa (150×120) uz šetnicu parka Zrinjevac postavljeno je 20 fotografija. Koordinacija je i prošle godine otvorila dvije Hnojčikove izložbe na Zrinjevcu i u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba na čijem je otvorenju bio i Hnojčik.

Nažalost, Hnojčik je iznenada umro u ožujku ove godine. No, ostavio je trajan trag u povjesti hrvatske fotografije; ratne, medijske i umjetničke, kao i u povijesti nacionalnih manjina. Bio je vrstan fotoreporter, rijetko viđene energije i strasti za fotografijom koja mu je značila više od života. Tijekom Domovinskog rata Hnojčik je bio stalno na prvim crtama bojišnice, a jednom prigodom je na motoru odjurio na okupirano područje i pod kišom metaka snimio fotografije koje su objavili svjetski mediji. Hnojčikova hrabrost bila je nezamisliva običnom čovjeku, ali Hnojčik je po svemu bio neobičan – genijalni individualac. Njemačka televizija o njemu je snimila dokumentarni film, a za svoj je rad dobio nekoliko nagrada.