DJELO ZLATNIH RUKU MAKEDONSKIH ŽENA

Izložba „Makedonska kulturna baština“ otvorena je večeras u Hrvatskoj kući – Materina priča, u Zagrebu. Na otvorenju je zbor «Momi biserni» otpjevao nekoliko makedonskih narodnih pjesama, a Violeta Šterjova, tajnica MKD «Ohridski biser», naglasila da se radi o vrlo vrijednom postavu jer su izložene ženske i muške narodne nošnje stare stotinu godina.

Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, govorio je o najzanimljivijem izlošku arehološkom nalazu vinička terakota, jedinstvenom na području Balkana. Izložene su kopije nekoliko terakotnih ploča, nastalih u petom ili šestom stoljeću i pisanih latinskim jezikom, koje je pronašao makedonski arheolog Cone Krstevski 1990. na području viničke kale (utvrde). Makedonija je darovala kopije terakote Makedoncima Zagreba kako bi ih mogli izlagati. No, Apostolski je izjavio da ipak vrijednijim smatra predmete uz koje su Makedonci rasli i na njih čuvaju sjećanja a to su narodne nošnje i ostale rukotvorine.

– Tu se vide zlatne ruke makedonske žene koje su stvorile ovo što vidimo – rekao je Apostoloski pokazujući raskošne makedonske narodne nošnje.

Etno dizajnerica Mina Petra, idejna začetnica projekta Hrvatska kuća – Materina priča, u kojoj zagrebački Makedonci često organiziraju izložbe, izjavila je kako je i ova izložba samo još jedna potvrda velikog prijateljstva koje veže Makedoniju i Hrvatsku.

Izložbi je prisustvovala i Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Sektor za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, koja je ovoga puta bila i izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, te brojne zagrebačke Makedonke i Makedonci sa svojim prijateljima s kojima su se družili na domjenku i častili specijalitetima makedonske narodne kuhinje. Organizatori ovog događaja bili su Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i MKD «Ohridski biser».