KOORDINACIJA VPNM GRADA ZAGREBA POSTHUMNO OTVORILA IZLOŽBU FOTOGRAFIJA TONIJA HNOJČIKA

Pred brojnom publikom koja je 9. lipnja prisustvovala programu proslave Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba, otvorena je izložba fotografija nedavno preminulog fotografa i ratnog fotoreportera Tonija Hnojčika. Radi se o fotografijama iz života i aktivnosti 18 nacionalnih zajednica Zagreba koje je Hnojčik fotografirao. Postav izložbe odabrao je Zoltan Balaž Piri, tajnik Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a otvorio je predsjednik Koordinacije Dušan Mišković.

– Otvaramo izložbu sjećanja na Tonija Hnojčika koji je snimajući manjine Zagreba i Hrvatske mnogo pridonio promociji naših aktivnosti – rekao je Mišković. Na 10 velikih osvijetljenih panoa (150×120) uz šetnicu parka Zrinjevac postavljeno je 20 fotografija. Koordinacija je i prošle godine otvorila dvije Hnojčikove izložbe na Zrinjevcu i u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba na čijem je otvorenju bio i Hnojčik.

Nažalost, Hnojčik je iznenada umro u ožujku ove godine. No, ostavio je trajan trag u povjesti hrvatske fotografije; ratne, medijske i umjetničke, kao i u povijesti nacionalnih manjina. Bio je vrstan fotoreporter, rijetko viđene energije i strasti za fotografijom koja mu je značila više od života. Tijekom Domovinskog rata Hnojčik je bio stalno na prvim crtama bojišnice, a jednom prigodom je na motoru odjurio na okupirano područje i pod kišom metaka snimio fotografije koje su objavili svjetski mediji. Hnojčikova hrabrost bila je nezamisliva običnom čovjeku, ali Hnojčik je po svemu bio neobičan – genijalni individualac. Njemačka televizija o njemu je snimila dokumentarni film, a za svoj je rad dobio nekoliko nagrada.

Nakon otvorenja izložbe, na Zrinjevcu je održan glazbeni program u kojem su sudjelovali; folklorno društvo Jeteliček Češke besede Zagreb, zbor “Siparantum” iz Peći na Kosovu, Ansambl “Bosana” bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Gradska muzika Kotor iz Crne Gore. Mladi glazbenici s Kosova pod ravnanjem Memlija Kelmendija otpjevali su nekoliko suvremenih pjesama i izazvali oduševljenje prisutnih, “Bosana” je pjevala sevdalinke, a Gradska muzika Kotor oduševila je publiku koncertom tijekom kojeg su nastupile i solisitice Sandra Pasković i Đurđa Petrović-Poljak. Puhački orkestar Gradska muzika Kotor osnovan je 1842. i ove slavi 176 godina djelovanja. Orkestar ima 30 članova amatera, a njime ravna profesionalni glazbenik Dario Krivokapić, član Crnogorskog simfonijskog orkestra i profesor roga u Muzičkoj školi ”Vida Matjan” u Kotoru. Ovaj orkestar nastupao je po cijeloj Europi, a koncert u Zagrebu organiziran je u suradnji s Turističkom organizacijom Opštine Kotor i Opštinom Kotor. Koncertom Gradske muzike Kotor završena je manifestacija Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba koju je organizirala Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.