PATER GJERGJ FISHTA BIO JE OTAC ALBANSKE ABECEDE

Znanstveni forum povodom 150. obljetnice rođenja patera Gjergja Fishte (1871.-2021.) albanskog književnika, održan je 16. listopada u Europskom domu u Zagrebu u organizaciji Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj.

O pateru Fishti govorili su: prof. dr. sc. Martin Berishaj, promotor knjige Pater Gjergj Fishta Mjesto-Godine-Djela Kazalište Gjergja Fishte, autori Tonin Çobani, profesor, i don Ndue Ballabani. Prof. dr. sc. Lek Sokoli predstavio je Fishtu kao predstavnika društvenih i humanističkih znanosti, a nakladnici Frano Kulli i don Fatmir Koliqi govorili su kako je Fishta pogrešno shvaćen, te o njemu kao albanskom Homeru.

Među uzvanicima bio je i izaslanik Vlade RH, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je prisutne pozdravio na albanskom jeziku te rekao da mu je drago što su u publici i Albanci branitelji u Domovinskom ratu u Hrvatskoj koji čuvaju svoj nacionalni identitet što se u Hrvatskoj cijeni, a takav je bio i Fishta kojeg smatraju albanskim Homerom i ocem albanske abecede. Fishta je polazio franjevačke škole i na njega je još dok je bio dijete posebno utjecao franjevački misionar i književnik Lovro Mihačević, Hrvat iz BiH.

– To je važan podatak, da tu utvrdimo poveznicu između Albanaca i Hrvata. Mihočević je Fishtu poticao na književnost i ljubav za albanski, materinski jezik. Kad je Fishta napunio 15 godina odlučio se za svećenički poziv i došao u BiH školovati se u franjevačkim sjemeništima i samostanima u Kraljevoj Sutjesci, Livnu i Kreševu. Studirao je filozofiju, teologiju i jezike: latinski, talijanski i hrvatski. Fishta je bio albanski preporoditelj, on je bio u kontaktu s Hrvatom fra Grgom Martićem, a družio se i sa Silvijem Strahimirom Kranjčevićem. Ono što je dobro ne smije pasti u zaborav, posebno ako je važno za identitet jednog naroda – rekao je Grlić Radman, te naglasio kako Hrvatska i Albanija imaju dugačku povijest prijateljskih odnosa, kao i Hrvatska i Kosovo.

Događaju su prisustvovali saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ermina Lekaj Prljaskaj, veleposlanik S. Makedonije u Hrvatskoj Milaim Fetai, savjetnik u Veleposlanstvu Kosova u RH Eqrem Haziri i predsjednik Unije Esad Collaku. Znasntveni forum organiziran je uz potporu Savjet za nacionalne manjine i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, te Ermine Lekaj Prljaskaj.