OTKRIVEN SPOMENIK FRANCU PREŠERNU NA BUNDEKU

Bista slovenskog pjesnika Franca Prešerna danas je postavljena na Aleji pjesnika u parku Bundek u Zagrebu gdje se već nalaze biste Aleksandra Sergejeviča Puškina, Sergeja Aleksandroviča Jesenjina, Mora Jokaija i Ivana Vazova.

Bista je djelo Metoda Frlica, slovenskoga akademskog kipara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja. Podizanjem spomenika realizirana je inicijativa koju je još 2016. pokrenulo Veleposlanstvo Slovenije koje je, zajedno sa Slovenskim domom Zagreb, platilo njegovu izradu.

Darko Šonc, predsjednik Slovenskog doma Zagreb i predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, obratio se prisutnima riječima:

– Prešern je jedan od temelja slovenske kulturne samobitnosti. Njegov utjecaj na hrvatsku književnost dokaz je da u srcu dobrih ljudi nisu važne granice nego uzajmano poštovanje – rekao je Šonc te zahvalio Hrvatskoj, Sloveniji i Gradu Zagrebu na tome što Slovenci u Zagrebu sad imaju dva doma; stari Slovenski dom u Masarykovoj ulici i novi dom u prekrasnom parku Bundek.Također je zahvalio kiparu Metodu Frlicu na izradi biste kao i Veleposlanstu Slovenije.

Potom se prisutnima obratio Tomislav Tomašević: – Ovo je veliki dan za Hrvatsku i Sloveniju, za jačanje prijateljskih odnosa naših država i gradova, te se danas s veseljem u Aleji pjesnika pridružujemo otkrivanju spomenika velikog Franca Prešerna – rekao je Tomašević.

Publici su se obratili hrvatski predsjednik Zoran Milanović i slovenski predsjednik Borut Pahor, a događaju su nazočili i akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU, Vojislav Šuc, veleposlanik Slovenije, Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, i predstavnici diplomatskog zbora i pripadnici slovenske zajednice u Zagrebu.