MLADI BOŠNJACI I NJIHOVI PRIJATELJI OTPUTOVALI U SREBRENICU

Pripadnici bošnjačke nacionalne manjine danas su ispred Islamskog centra u Zagrebu ispratili XV. konvoj mladih Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi“ koji je otputovao u Srebrenicu. Njegovi će sudionici 16. listopada u Memorijalnom centru u Potočarima odati počast žrtvama Srebrenice.

U konvoju sudjeluje sto mladih ljudi, broj je ograničen u skladu s epidemiološkim mjerama. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba već petnaest godina zaredom organizira ovaj konvoj, a ove je godine suorganizator i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije pa su sudionike pozdravili i na put ispratili Armin Hodžić, predsjednik VBNMGZ i Salih Huremović, predsjednik VBNMZŽ.

Od genocida u Srebrenici, najvećem stradanju Bošnjaka u novijoj povijesti u kojem je srpski agresor ubio više od osam tisuća muškaraca među kojima su bili i maloljetnici i starci, prošlo je 26. godina ali posmrtni ostatci svih žrtava još uvijek nisu pronađeni. Cilj organizacije konvoja, u kojem sudjeluju mladi ljudi, srednjoškolci i studenti, podizanje je svijesti o važnosti tolerancije, uvažavanja drugog i drukčijeg, punom poštivanju ljudskih prava, neprikosnovenosti ljudskog života i dostojanstva. Pokrovitelj konvoja je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, u ime kojega je događaju nazočila Suzana Stanić, a Svibor Jančić bio je izaslanik predsjednika Skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića.