OREŠKOVIĆ: ZA PROVOĐENJE REFORMI IMAM PUNU POTPORU DOMOLJUBNE KOALICIJE I MOSTA

Oreskovic15.01.2016. 15:48

ZAGREB, 15. siječnja 2016. (Hina) – Mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković rekao je u petak da ima punu potporu Domoljubne koalicije i Mosta za provođenje potrebnih reformi te je izrazio nadu da će za to imati i povjerenje drugih stranaka jer “sada imamo sjajnu priliku za Hrvatsku i treba je iskoristiti”.

“Kada sam prezentirao plan dobio sam vrlo pozitivnu podršku investitora, ali većinu njih zanimalo je imam li potporu političke stranke za provedbu reformi”, kazao je Orešković novinarima nakon povratka iz austrijskog Kitzbuehela gdje je sudjelovao na zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka upitan ima li političku potporu potrebnim reformama.

Podsjetio je i da se prije puta u Kitzbuehel sastao s predsjednicima HDZ-a i Mosta, Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom, te im jasno predstavio glavne poruke koje planira provesti.

Orešković je, upitan podržava li stavove Mostovca Ivana Lovrinovića da namjerava pokrenuti inicijativu ukidanja II. mirovinskog stupa, odgovorio kako smatra da se taj stup može koristiti vrlo pozitivno i konkurentno kako bi se ti fondovi iskoristili za investiranje u neke strateške programe koji će poboljšati rast u budućnosti BDP-a, što će dovesti do koristi za sve hrvatske građane i investicije.

Moći ću imati svoje kandidate za ministre iz gospodarskog i financijskog resora

Vezano uz imenovanja ministara iz gospodarskog resora i financija mandatar je odgovorio da će moći imati svoje kandidate za te funkcije, te će moći staviti veto na prijedloge kandidata iz Domoljubne koalicije i Mosta.

Podsjetio je da je imao već više sastanaka s kandidatima ne samo za ministarstva gospodarstva i financija, te da će idućih dana imati dodatne sastanke s kandidatima za druga minstarstva. “Imam pravo veta i ako mislim da ta osoba nije prava osoba ja ću vrlo jasno reći svoj stav te ćemo imati diskusiju oko toga” kazao je.

Dodao je da idu dalje u odabiru ministara istaknuvši da će mu ministri iz gospodarstva i financija biti ključni faktor u implementaciji njegova programa.

Orešković je upitan hoće li stići napraviti prijedlog proračuna do kraja ožujka te koje zahvate planira na prihodovnoj i rashodovnoj strani, odgovorio je da će to biti kombinacija koja će u kompletu dovesti do definiranih ciljeva.

“To će biti kombinacija u kojoj ćemo iskoristiti imovinu i resurse koje imamo i koje ćemo staviti u aktivnu funkciju. Istovremeno vjerujem da možemo ojačati naše prihode te optimizirati resurse koje imamo u vezi rashoda kako bi imali bolje i efikasnije efekte. To će biti kombinacija koja će u kompletu dovesti do ostvarenja definiranih ciljeva”, naglasio je.

Odbacio je kritike da je stranim investitorima i bankarima svoj plan predstavio prije nego domaćoj javnosti. Istaknuo je da je i prije puta u Kitzbuehel svoje glavne ciljeve predstavio na sastanku kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović gdje je jasno upozorio na glavni problem – visinu javnog duga.

Naglasio je i da će javnost još više detalja njegovog programa saznati i kada se formira nova hrvatska Vlada. “Svima je jasno gdje mi je fokus. Ako možemo smanjiti javni dug i pokrenuti investicije to će na kraju biti odlično za sve građane, za investitore, gospodarstvo, te će to imati pozitivne efekte za Hrvatsku,” naglasio je.

Mandatar je, upitan kako će staviti u funkciju državne resurse koji nisu iskorišteni, odgovorio kako će morati definirati što je strateško naglasivši kako je za njega energetski sektor strateški sektor. Naglasio je da tu treba vidjeti kako u tom sektoru možemo pojačati naše strateške firme u regiji i na koji način ih se može proširiti. “Ono što nije strateško trebali bi privatizirati tako da se taj kapital može iskoristiti za bolje investicije, da se smanji javni dug te da na kraju imamo bolju i uspješnu Hrvatsku”, istaknuo je Orešković.

Orešković izdvojio pet područja reformi

Mandatar Tihomir Orešković poručio je kako neće biti radikalnih rezova, već će se njegova Vlada fokusirati na smanjenje javnog duga i deficita, povećanje efikasnosti javnog sektora, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, jačanje investicija, posebice kroz privlačenje EU fondova i oživljavanje mrtvog kapitala države, te reforme u zdravstvenom sektoru.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon povratka iz Kitzbuehela, Orešković je kao dva glavna pokretača promjena istaknuo investicije i smanjenje deficita.  Rekao je i kako je glavno pitanje investitora bilo kada će Hrvatska riješiti pitanje javnog duga.

“Svi vide da smo krenuli s rastom BDP-a, što je super, ali ako ne smanjimo javni dug bit će problem”, naglasio je Orešković.

Kazao je kako je investitorima jasno komunicirano da će gospodarski rast pokrenuti EU fondovi, s obzirom da Hrvatska ima 10,7 milijardi eura na raspolaganju do 2020. godine. Pritom je kao sektore s potencijalom rasta investicija naveo energetiku, infrastrukturu i ostale.

“Imamo dovoljno ljudi, snage i resursa da možemo privući novac iz fondova i to će biti uspjeh za Hrvatsku”, rekao je Orešković.

Jedan od pokretača promjena koje je mandatar naveo je i jačanje konkuretnosti gospodarstva kroz mjere temeljene na izvješću Doing Business te je istaknuo kako su te promjene moguće ne kroz ikakve radikalne rezove, već fokusiranje i jačanje efikasnosti kroz tehnologiju.

Spomenuo je i reformu u zdravstvu, prije svega u području javne nabave i uštede u administraciji.

Ponovio je i kako se zalaže za bolje korištenje ‘mrtvog kapitala’ u vlasništvu države, “što neće imati nikakav utjecaj na građane Hrvatske”, a pomoći će smanjenju duga. “Tako ćemo si kupiti vrijeme i onda možemo opet dobiti i investicije i EU fondove, a i druge reforme iskoristiti da taj dug počne padati”, izjavio je Orešković. “To nisu nikakvi rezovi, to je čista egzekucija”, naglasio je Orešković.

Orešković: sastanak u Kitzbuhelu vrlo uspješan

Mandatar Tihomir Orešković po povratku iz Kitzbuehela ocijenio je da je sastanak s investitorima i banakrima bio uspješan te naveo da su ispunjena sva tri cilja koja si je postavio uoči puta.

“Sastanak je bio vrlo uspješan, presretan sam”, ocijenio je Orešković na novinskoj konferenciji u Zračnoj luci Pleso.

Kako je rekao, prije puta postavio si je tri glavna cilja. “Prvi je bio da iskoristim priliku da se upoznam s najmoćnijim investitorima, koji drže 80 posto našeg duga te da iskoristim priliku da nekako pokrenemo optimizam i pozitivnu klimu za investitore, a da Hrvatsku stavimo u jednu pozitivnu sliku. Mislim da smo taj prvi cilj vrlo dobro ispunili”, rekao je Orešković.

Drugi mu je cilj, dodao je, bio da predstavi program reformi i vidi reakcije investitora. “Zadnji je cilj bio da dobijem podršku tih investitora i uvjeren sam da ćemo vidjeti pozitivan korak naprijed kroz jačanje našeg rejtinga”, ustvrdio je Orešković.

Kako je istaknuo, iskoristio je ovu priliku u Kitzbuhelu da i investitori njega upoznaju, kazavši da su ocijenili kako je vrlo pozitivan korak za Hrvatsku da na čelo Vlade dolazi netko iz privatnog sektora, točnije iz financija, zaključio je Orešković.