OREŠKOVIĆ: PREDSJEDNICA REPUBLIKE I JA SMO PARTNERI

13.01.2016. 16:13

ZAGREB,  13. siječnja 2016. (Hina) – Mandatar Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na Pantovčaku da su on i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović partneri vezano uz jačanje hrvatskog gospodarstva, potvrdivši kako u austrijski Kitzbuehel ide investitorima predstaviti plan za smanjenje hrvatskog duga.

 Razgovarali smo i o tome kako buduća Vlada može povezati njezine kontakte koje ima u Europi i svijetu u zajedničku suradnju da povećemo investicije u Hrvatsku, dodao je.

Grabar-Kitarović je Oreškoviću predstavila sve mjere i preporuke koje je izradilo njezino Vijeće za gospodarska pitanja te zaključke projekta “Zaposlimo Hrvatsku” koji je pokrenula zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Orešković je nakon razgovora otputovao u Kitzbuehel gdje će zajedno s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem sudjelovati na zatvorenom susretu predstavnika investitora i banaka u organizaciji Unicredita. S investitorima će, rekao je novinarima, sutra razgovarati o hrvatskome dugu koji iznosi skoro 90 posto BDP-a.

“Ti su investitori naši partneri, i želim čuti što će mi oni reći. Dug nam je skoro 90 posto BDP-a i raste, što je zabrinjavajuće i treba vidjeti kako ga smanjiti. Programe i planove imam i predstavit ću ih u pravo vrijeme, a sada mi je bitno podijeliti ideje s investitorima da vidimo na koji način taj dug možemo smanjiti i kroz godinu, dvije pokrenuti rast”, rekao je Orešković novinarima nakon razgovora s hrvatskom predsjednicom koji je trajao sat vremena.

Nužno je poboljšati rejting Hrvatske

Orešković ističe kako je sastanak u Kitzbuehelu sjajna prilika jer će se tamo naći osam do deset najvećih investitora koji “drže osam do 10 posto hrvatskoga duga”.

Ističe nužnost poboljšanja hrvatskoga rejtinga te ocjenjuje kako u tom smislu u petak u izvješću agencije Standard and Poor’s neće biti promjena. “Vidjet ćemo što će Standard and Poor’s komunicirati u vezi s našim rejtingom. Mislim da neće biti promjena, a da će nam dati malo vremena”, rekao je.
Što prije treba početi raditi i poslati jasne i konkretne poruke kako mislimo smanjiti dug tako da nam se rejting može poboljšati, dodaje Orešković.

“Glavna tema ragovora bila je gospodarstvo. Podijelili smo ideje, predsjednica mi je partner i zajedno smo podijelili ideje o tome u kojem je stanju Hrvatska u vezi s gospodarstvom i na koji način možemo zajedno raditi da poboljšamo klimu u Hrvatskoj i povučemo investicije izvana”, rekao je Orešković novinarima nakon što ga je primila hrvatska predsjednica.

 Kao jednu od mogućnosti u tom smislu najavljuje da će se fokusirati na pokretanje “neaktivne imovine”, posebno državne imovine koja nije u funkciji.  “To je mrtvi kapital i tu mislim da imamo vrlo jasne mogućnosti za aktiviranje te imovine i time smanjiti dug”, rekao je.
 P-H20160113000214