NAPAD NA BRUXELLES Svi čelnici EU-a solidarni s Belgijom

BRUXELLES, 22. ožujka 2016. (Hina) – Čelnici svih 28 zemalja članica te čelnici europskih institucija objavili su u utorak zajedničku izjavu u kojoj izražavaju sućut obiteljima i bližnjima stradalim u terorističkim napadima u Bruxellesu te solidarnost sa Belgijom.

“Europska unija žali za žrtvama današnjih terorističkih napada u Bruxellesu. To je napad na naše otvoreno demokratsko društvo. Naše zajedničke europske institucije smještene su u Bruxellesu, zahvaljujući velikodušnosti vlade i naroda Belgije. Europska unija i njezine zemlje članice čvrsto stoje uz Belgiju u solidarnosti i odlučne su se suočiti s ovom prijetnjom zajedno i sa svim potrebnim sredstvima”, kaže se izjavi.

“Posljednji napad samo jača našu odlučnost da branimo europske vrijednosti i toleranciju od napada netolerantnih. Bit ćemo ujedinjeni i čvrst u borbi protiv mržnje, nasilnog ekstremizma i terorizma”, kaže se u zajedničkoj izjavi svih europskih čelnika.

IS preuzeo odgovornost

Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Bruxellesu, izvijestila je novinska agencija Amak, bliska IS-u.

“Borci Islamske države u utorak su izveli niz bombaških napada eksplozivnim napravama pričvršćenim za pojaseve, a cilj su bili zračna luka i središnja stanica podzemne željeznice”, objavio je Amak.

Napadi su uslijedili četiri dana nakon što je bruxelleska policija uhitila glavnog osumnjičenika za napade koje su članovi džihadističke grupe počinili u Parizu u studenome prošle godine.

“Borci IS-a otvorili su vatru u zračnoj luci Zaventem. Prije toga ih je nekoliko detoniralo pojaseve s eksplozivom, a jedan mučenik se raznio na postaji podzemne željeznice Maelbeek”, prenosi agencija na svojoj stranici na engleskom jeziku te dodaje da su napadi počinjeni jer je “Belgija zemlja koja sudjeluje u napadima međunarodne koalicije na Islamsku državu”.

Belgijski mediji objavili su snimke sigurnosnih kamera na kojima se vide trojica mladića kako guraju kolica s prtljagom po zračnoj luci i navode da ih policija smatra osumnjičenicima za napad.

Belgijska vlada u utorak je proglasila tri dana žalosti.

“Vlada je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost”, objavio je belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon.

Bruxelles je u utorak prijepodne bio metom koordiniranih terorističkih napada, jednog u zračnoj luci Zaventem, a drugog u podzemnoj željeznici u blizini europske četvrti. Po dosadašnjoj bilanci, ubijeno je 34, a ranjeno 170 ljudi.

Osude napada i potpora Belgiji

Američki predsjednik Barack Obama poručio je u utorak da će Sjedinjene Države učiniti sve što je potrebno da podrže Belgiju, svog prijatelja i saveznika.

“Moramo se ujediniti, moramo biti zajedno neovisno o nacionalnosti, rasi ili vjeri u borbi protiv terorizma”, rekao je Obama u Havani.

Papa Franjo osudio je u utorak terorističke napade u Bruxellesu, ocijenivši da je riječ o “slijepom nasilju” koje izaziva veliku patnju.

“Sveti Otac ponovno osuđuje slijepo nasilje koje izaziva toliku patnju i moli Boga za dar mira”, napisao je u ime Pape drugi čovjek Vatikana, msgr. Pietro Parolin, u telegramu nadbiskupu Bruxellesa, msgr. Jozefu De Keselu.

“Papa Franjo povjerava Božjem milosrđu ljude koji su izgubili život i pridružuje se molitvom boli njihovih obitelji. Izražava svoju duboku sućut ozlijeđenima i njihovim obiteljima, kao i svim ljudima koji sudjeluju u pružanju pomoći”, dodaje se u poruci.

Europski čelnici jednoglasno su osudili terorističke napade u Bruxellesu u kojima je u utorak poginulo najmanje 28 ljudi, a deseci su ozlijeđeni, prenose svjetske agencije.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je da je “užasnut” napadima u Bruxellesu. “Ovi napadi dokaz su da su teroristi pali na još nižu razinu u službi mržnje i nasilja”, ocijenio je Tusk.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini kazala je da je riječ o “jako tužnom danu za Europu”.

Ovo je “jako tužan dan za Europu, u trenutku kada su Europa i njezina prijestolnica doživjeli istu onu bol koju Bliski istok podnosi svaki dan”, kazala je Mogherini, dirnuta do suza, na konferenciji za novinare s jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Džudehom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su napadi u Bruxellesu “barbarsko kriminalno djelo”.

“Borba protiv ovog zla zahtijeva najvišu razinu aktivne međunarodne suradnje”, rekao je Putin, izrazivši sućut žrtvama napada i njihovim obiteljima kao i belgijskom kralju Filipu.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove ruske Dume Aleksej Puškov tim je povodom na Twitteru objavio da glavnom tajniku NATO-a ispred nosa ubijaju ljude dok se bori protiv tzv. ruske prijetnje.

“Dok se Stoltenberg bori protiv takozvane ‘ruske prijetnje’ i raspoređuje vojsku u Latviji, ispred nosa mu dižu ljude u zrak”, napisao je Puškov, koji je također izrazio sućut žrtvama poginulih.

“Europa mora shvatiti odakle dolazi prava prijetnja i ujediniti snage s Rusijom”, poručio je.

Francuski predsjednik Francois Hollande održao je zbog napada u Bruxellesu hitni sastanak sa svojim najvažnijim ministrima, uključujući premijera Manuela Vallsa i ministra obrane Jean-Yvesa Le Driana, objavila je Elizejska palača.

Nema stradalih hrvatskih državljana

Hrvatska najoštrije osuđuje sumanute terorističke zločine u Bruxellesu, solidarna je s obiteljima žrtava i izražava im iskrenu sućut kao i cijelom belgijskom narodu, napisala je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u poruci sućuti sućut belgijskom kralju Philippeu.

“Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Bruxellesu i stradanju velikog broja ljudi. Molim Vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti”, poručila je Grabar-Kitarović.

“Republika Hrvatska i ja osobno najoštrije osuđujemo sumanute terorističke zločine u Bruxellesu koji su odnijeli ljudske živote te ostajemo odlučni u borbi protiv globalnog terorizma i predani izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti”, napisala je predsjednica i zamolila kralja da prenese “iskrenu sućut i solidarnost obiteljima stradalih i cijelom belgijskom narodu”.

Napade je oštro osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekavši da se njima želi narušiti sloboda građana Europske unije i unijeti strah u njihovu svakodnevicu. “Najoštrije osuđujem terorističke napade te u svoje osobno ime i u ime svih kolega iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, želim izraziti iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima, a ozlijeđenima želim brz oporavak. Napad na Bruxelles je napad na Europsku uniju. Hrvatska i hrvatski narod su solidarni s Belgijom i svim njenim građanima”, poručio je Kovač. “Teroristički napadi pokušavaju dovesti u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva današnja Europa od koje se pred velikim izazovom zahtijeva zajedničko djelovanje. U borbi protiv terorizma odlučniji smo no ikad i pokazat ćemo da smo ujedinjeni protiv onih koji vrše udar na vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta”, naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Hrvatska najoštrije osuđuje napade u Bruxellesu i solidarna je s Belgijom i svim njezinim stanovnicima, poručio je predsjednik vlade Tihomir Orešković u poruci sućuti belgijskom premijeru Charlesu Michelu.

“Hrvatska vlada najoštrije osuđuje ove napade na osnovne vrijednosti civiliziranog društva koji za cilj imaju samo smrt, sijanje panike i besmisleno razaranje. Duboko žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo iskrenu sućut svima koji su izgubili svoje najdraže”, navodi se u poruci sućuti.

Premijer Orešković je poželio ozlijeđenima brz oporavak i izrazio je solidarnost Hrvatske sa svim građankama i građanima europske prijestolnice i cijele Belgije, stoji u priopćenju Banskih dvora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je da među stradalima nema hrvatskih državljana.

Potresne slike

Eksplozije u zračnoj luci odjeknule su oko 8 sati, a otprilike sat vremena kasnije, dok su mnogi ljudi još putovali na posao, eksplozija je potresla postaju podzemne željeznice Maelbeek, koja se nalazi nedaleko od institucija Europske unije. To je jedna od dvije postaje koje su najbliže zgradi Europskog parlamenta.

Video snimka s odlaznog terminala aerodroma na kojemu su odjeknule eksplozije prikazuje posvuda raspršeno razbijeno staklo i otpale ploče sa stropa. Vide se putnici čija je odjeća prekrivena krvlju. Dim se uzdiže iz zgrade kroz razbijene prozore, a putnici bježe dok neki od njih i dalje vuku svoju prtljagu.

Ima puno ozljeda donjih ekstremiteta što ukazuje na to da je barem jedna bomba bila u prtljazi, rekao je za Reuters jedan dužnosnik zračne luke.

Novinar britanske televizije Sky News Alex Rossi, koji je bio u zračnoj luci, kazao je da je čuo dvije jako glasne eksplozije.

“Mogao sam osjetiti kako zgrada podrhtava. Bilo je prašine i dima… Krenuo sam prema mjestu otkuda su odjeknule eksplozije, a u susret su mi dolazili ošamućeni i šokirani ljudi.”

Alphonse Jula (40), koji radi u zračnoj luci, rekao je za Reuters da je čuo jednog muškarca kako uzvikuje na arapskom prije prve eksplozije. “Nakon toga su se srušile ploče sa stropa zračne luke.” “Pomogao sam iznijeti petero mrtvih…”, dodao je.

Jedan očevidac je rekao da su eksplozije odjeknule u dijelu gdje se putnici prijavljuju za let.

Belgijska javna radio-televizija VRT objavila je fotografiju vagona podzemne željeznice kojemu su izbijeni prozori i vrata, a konstrukcija vagona je deformirana dok je unutrašnjost oštećena i pougljenjena.

Lokalni novinar objavio je na Twitteru fotografiju jedne osobe kako leži oblivena krvlju dok se uzdiže dim iz postaje Maelbeek na glavnoj aveniji Rue de la Loi koja povezuje središte Bruxellesa s institucijama Europske unije.

Vozila hitne pomoći prevozila su ozlijeđene i zavijale su sirene diljem tog područja.

Policija je poslijepodne izvijestila kako je otkrila u zračnoj luci neeksplodirani pojas s eksplozivom te će ga stručnjaci detonirati, a mediji prenose i da se provjerava sumnjivi palet na bruxelleskom sveučilištu.