NAJUSPJEŠNIJA MAĐARSKA A CAPELLA GRUPA ODRŽALA KONCERT U ZAGREBU

Brojna publika uživala je u koncertu a capella mađarske grupe Windsingers, koja izvodi jazz i pop glazbu, održanom večeras u Mađarskom institutu u Zagrebu. Radi se o vrlo uspješnoj glazbenoj skupini osnovanoj 2011. koja često održava koncerte i sudjeluje na festivalima u Mađarskoj i u inozemstvu.

Jedna je od vodećih mađarskih a capella skupina koja vrlo često nastupa u inozemstvu. Grupa Windsingers je održala koncerte u Beogradu, Bratislavi i Bukureštu, te dobila brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima. Na a cappella natjecanju Vokal Total u Grazu Windsingers je osvojila srebrnu diplomu u kategoriji pop i jazz, a 2014. pobjedila je na natječaju Program Cseh Tamás što joj je omogućilo objavljivanje prvog samostalnog albuma i video-spota.

Prije koncerta, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Jozsef Magyar predstavio je novog ravnatelja Mađarskog instituta Jánosa Dezsőa koji je na tome mjestu zamijenio Dinka Šokčevića. Događaju je nazočio i bivši ravnatelj Šokčević koji odlazi na novu dužnost, i Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske.

Obraćajući se prisutnima Dezső je istaknuo da ima vrlo dobre veze s Hrvatskom i da je njegov djed ovdje studirao, kao i to da ima mnogo prijatelja Hrvata. Cilj mu je nastaviti raditi na kulturnoj suradnji Mađara i Hrvata posredstvom Mađarskog instituta, te pridonijeti čuvanju nacionalnog identiteta mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj.