“MAKEDONSKI GLAS” BROJ 110

Glasilo Zajednice Makedonaca u RH „Makedonski glas“ u broju 110 donosi raznovrsne tekstove o aktivnosti te zajednice i predstavlja manifestacije održane tijekom studenog i prosinca prošle godine. Neke od važnijih tema su obilježavanje Dana Zajednice Makedonaca u RH, 15 godina od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u RH, intervju s Aurelianom Gogulesku, tekst o Koči Racinu, Blagodarnici Sveučilišta “Sv. Kiril i Metodij” Sveučilištu u

Rijeci prigodom pedesete obljetnice Seminara za makedonski jezik, In memoriam Ognenu Bojadžiskom, jednom od osnivača Zajednice Makedonaca u RH, i dr. Snježani Trojačanec, sveučilišnoj profesorici Fakulteta u Skoplju i članici Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske, te donedavnoj predsjednici Zajednice Hrvata u Makedoniji, tekst o MKD “Ohridski biser” i njihovu novom predsjedniku Goranu Korovu, te makedonskoj sveučilišnoj profesorici i umjetnici Jani Manevoj-Čuposkoj koja je imala izložbu u Muzeju Prigorje u Sesvetama. Među zanimljivim temama su i koncert ženske pjevačke skupine Ezerki, objava knjige “Makedonski legendi i predanija”, te darovi za učenike u osnovnim zagrebačkim školama i gimnaziji koji uče makedonski jezik po modelu C. Osim tema o aktivnostima Makedonaca po hrvatskim gradovima, kulturnim manifestacijama i liturgijama, pozornost privlači i društveno-angažirana tema Stop nasilju nad ženama.

Na posljednjim stranicama “Makedonski glas” je, kao i dosad, objavio recepte makedonske kuhinje i tekstove o prirodnim ljepotama Makedonije, ovoga puta riječ je o prekrasnom poljskom cvijeću.