NAJNAGRAĐIVANIJA HRVATSKA GLUMICA JE MARIJA KOHN

Dubrovkinja Marija Kohn, podrijetlom Židovka, ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj kazališnoj i filmskoj umjetnosti. Akademska glumica Kohn tijekom duge karijere odigrala je raznovrsne uloge i bila najnagrađivanija hrvatska glumica u čijem je umjetničkom opusu više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filomova te četrnaest televizijskih drama i serija.

Prije dolaska na studij u Zagreb nastupala je u dubrovačkom OKUD-u Marina Držića i u Narodnom kazalištu, a od 1954. bila je u Gavelli. Od 1983. do 1987. nastupala je u Teatru &TD i Teatru u gostima,  od 1987. do 1990. bila je članica Kerempuha, a potom do umirovljenja bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Marija Kohn, rođena 1934., bila je kći kapetana duge plovidbe Antuna Kohna koji je potjecao iz bogate dubrovačke obitelji, a njena majka Franka Perinić-Kohn bila je podrijetlom s Lopuda, otoka pokraj Dubrovnika, gdje je Marija rođena. Obitelj Kohn nije dugo ostala na okupu, Antun je nestao 1938. godine. Nitko se nije nadao njegovu povratku osim Marije koja ga je počela tražiti po svijetu nakon dolaska u Zagreb gdje je studirala na Akademiji dramske umjetnosti. Pet godina nakon nestanka Marijina oca, preminula je i njena majka koja je bolovala od tuberkuloze. Djevojčica je ostala živjeti na Lopudu s djedom i bakom, roditeljima njene majke, a njen brat Miho otišao je k očevim roditeljima u Dubrovnik.

Nakon završetka osnovne škole na Lopudu, Marija je polazila gimnaziju u Dubrovniku i živjela kod očevih roditelja koji su željeli da studira na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a ne, što je bila njena želja, na Akademiji dramske umjetnosti jer su tvrdili da je gluma posao za žene sumnjiva morala. Na prijemni ispit na Akademiji dramskih umjetnosti Marija je došla samo kao pratnja kolegi Izetu Hajdarhodžiću, ali je djevojku koja sjedjela u posljednjem redu u dvorani uočio član žirija, glumac Sven Lasta. Pitao ju je može li nešto izrecitirati, a Marija je spremno odgovrila da može ako treba i na dubrovačkom narječju. Izrecitirala je pjesmu “Grob u žitu” koju je na satu književnosti volio recitirati njen profesor te je u roku od samo sat vremena, što je bilo neuobičajeno brzo, doznala da je primljena na studij glume. Diplomirala je 1956., a proslavila se godinu dana kasnije ulogom šepave Rože u filmu “Svoga tela gospodar” za koju je dobila Zlatnu arenu.

No, prije nego li je Mariju upoznala i zavoljela javnost ondašnje države, poduzetna djevojka odlučila je razotkriti najveći misterij svojega života – doznati istinu o ocu koji se nije vratio kući s jedne plovidbe. Iako obitelj nikad nije dobila obavijest o njegovoj smrti, svi su vjerovali da je skončao u morskim dubinama. No, Marija je osjećala da je živ. Njenu su nadu dodatno poticala i pitanja njegovih kolega pomoraca sjeća li se pape. Odgovarala je da se sjeća i da će se on vratiti. Kad je došla u Zagreb napisala je oglas koji je dala prijatelju koji je često putovao po svijetu da ga objavi u SAD-u, Kanadi, Argentini i Njemčakoj, zemljama u kojima je živjelo mnogo Hrvata. Zamolila je da joj se javi tko nešto zna o kapetanu duge plovidbe Antunu Kohnu. Nakon mjesec dana javila joj se Hrvatica iz iseljeništva koja je kazala da Marijin otac redovito dolazi u njezinu prodavaonicu. Marija joj je poslala svoju i bratovu fotografiju koju je ta žena pokazala Antunu Kohnu kazujući mu da su to njegova djeca, a on se u tome trenutku onesvijestio. Mariji je potom poslao pismo i obećao da će joj nadoknaditi sve što je zbog njega izgubila, no odgovorila je kako njegovim odlaskom ništa nije izgubila nego dobila. Nakon što je doznala da joj je otac živ, otkrivena je i velika tajna o njegovu nestanku. Dok je Marijina majka bila teško bolesna, on je našao drugu ženu na otoku Korčuli. S njome je pobjegao u Buenos Aires u Argentini i postali su roditelji tri kćeri, no i njih je napustio. To je bio njen jedini i posljednji kontakt s ocem nakon dvadeset godina od njegova nestanka. Posvetila se studiju glume i karijeri.

Glumila je u filmovima koje su režirali najveći hrvatski redatelji Branko Bauer, Nikola Tanhofer, Lordan Zafranović… i postala toliko popularna da su je opsjedali i slali joj cvijeće, a ponekad ju je policija branila od nasrtljivih obožavatelja. Osim po brojnim vrhunski odigranim ulogama, Marija Kohn postala je poznata i po tome što je bila prva hrvatska glumica koja je na ekranu pokazala grudi. Bilo je to u filmu Branka Ivande “Dugo putovanje u bijelo” u kojemu je igrala mladu ženu koju je suprug počeo izbjegavati i kojoj je to bio očajnički pokušaj da ga privuče. Poslije je izjavila da to nije bila nimalo erotska već vrlo tužna scena.

U vrijeme najveće popularnosti, Marija se udala za Vladu Majerovića, golmana Dinama, s kojim je dobila sina Roberta. Glumica i nogometaš nisu dugo izdržali u braku i svatko je otišao svojim putem. Majerović je nakon okončanja karijere diplomirao povijest i postao urednik na televiziji, a Marija je nizala uloge i nije se više udavala.

Druga najveća uloga u njenoj karijeri bila je mucava Ermnija u predstavi “Mirisi, zlato i tamjan” Slobodana Novaka premijerno izvedenoj 1974. godi­ne. Marija je o kazalištu mnogo naučila od Branka Gavelle, redatelja i profesora na akademiji, koji je za nju bio veliki autoritet. No, Marija nikad nije uzmicala pred autoritetima nego je tjerala po svojemu što dokazuje i drski odgovor Miroslavu Krleži koji je bio prigovorio na promjeni redoslijeda riječi u jednoj njegovoj rečenici. Krleža je bio na svakoj probi kad bi se postavljalo neko njegovo djelo u kazalištu i jednom prigodom je negodovao kad je Marija krivo izgovorila jednu rečenicu. “Tko ste vi, Marija Kohn, da se usudite mijenjati redoslijed riječi u mojoj rečenici?” Odgovorila mu je: “A tko ste vi da ja ne bih smjela mijenjati redoslijed riječi u vašoj rečenici?” Krležu je to vrlo uzrujalo i ljutito je napustio dvoranu, ali je sutradan ponovno došao na probu. Jednom je imala sličan verbalni okršaj i sa suprugom Miroslava Krleže, Belom Krleža, glumicom poznatom po tome da teško pamti tekstove te su joj pomagali šaptači. Jednom se u toj ulozi slučajno našla Marija Kohn što je Belu silno razljutilo te ju je pitala tko je ona da se usudi takvo nešto, a Marija joj je uzvratila na isti način.

Bogata glumačka karijera Marije Kohn nije završila njenim odlaskom u mirovinu 1999. godine jer je nakon četrdeset godina provedenih na sceni povremeno i dalje glumila. Preminula je u Zagrebu 16. srpnja 2018. u 84. godini života uslijed teške bolesti.

 

https://soundcloud.com/user-374601155/marija-kohn-2

Napomena: Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.