MIRZA DŽOMBA BIO JE NAJBOLJE DESNO KRILO U RUKOMETU NA SVIJETU

Jedan od najboljih hrvatskih rukometaša proslavljeni je Mirza Džomba, pripadnik zlatne generacije hrvatskih rukometaša koji su na najvećim svjetskim natjecanjima osvojili zlatne i srebrne medalje, a on je slovio za najbolje desno krilo na svijetu. Bio je pripadnik Hrvatske rukometne reprezentacije koja je osvojila nekoliko zlatnih i srebrnih medalja. U Bariju 1997. s Hrvatskom je na Mediteranskim igrama osvojio zlato, kao i 2001. u Tunisu. Zlatnu medalju osvojio je na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. Godine i 2004. na Olimpijskim igrama u Ateni. Godine 2005. na Svjetskom prvenstvu u Tunisu reprezentacija je osvojila srebrnu medalju. Tada je Džomba izabran u idealnu momčad turnira. Za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju odigrao185 utakmica i postigao 719 golova.

Mirza Džomba je Bošnjak po nacionalnosti, rođen 28. veljače 1977. u Rijeci. Njegova obitelj živjela je na Škurinjama gdje je polazio Osnovnu školu Škurinje, koja se tada zvala Ive Lole Ribara, a njegov talent za sport uočio je atletičar Veno Đonlić koji je počeo Mirzu trenirati rukomet. Džomba je uskoro počeo trenirati rukomet za riječki RK Zamet, ali Đonlić je i dalje bio njegov trener.

Prvi Džombin rukometni uspjeh bilo je osvajanje prvoga mjesta na natjecanju osnovnih škola što je postignuto spajanjem najboljih igrača Zameta i Škurinja u jednu rukometnu ekipu. Malim koracima, tada mali Džomba krenuo je putem slave koju je stekao igrajući protiv najvećih svjetskih rukometnih klubova i igrača na najvećim svjetskim natjecanjima.

Tijekom karijere igrao je u nekoliko klubova: kratko se zadržao u RK Zamet, potom je prešao u RK Badel Zagreb, a poslije u mađarski Fotex Veszprem. U Španjolsku odlazi 2004. igrati za Ciudad Real, ali se 2007. vraća u Hrvatsku i igra za RK Croatia osiguranje u Zagrebu. Fascinantnu rukometnu karijeru okončao je u klubu Vive Kielce u Poljskoj. Na rukometnom terenu bio je nezaustavljiv; visok, snažan, brz i iznimno uspješan u svladavanju vratara protivničkih timova Džomba je u svoje vrijeme bio najuspješnije desno krilo na svijetu. Hrvatskom rukometu dao je svoje najbolje sportske godine, od 1997. do 2007. igrao je za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju koju je napustio 2007. nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, na kojem je Hrvatska osvojila peto mjesto. Otišao je zbog zdravstvenih poteškoća koje mu je stvaralo ozlijeđeno koljeno, a 2011. okončao je sportsku karijeru.

U jednom od intervjua izjavio je da nema za čim žaliti jer je presretan zbog uspjeha koje je tijekom karijere ostvario. Džomba je igrao s mnogim rukometnim legendama poput Petra Metličića, Ivana Balića, Dinarta, R. Entrerriosa, Rutenke, Olafura Stefanssona, Ikera Romera, Arpada Šterbika, a dok je igrao u Ciudad Realu jedan od trenera bio mu slavni Talant Dušebajev.

U sportskoj je karijeri nanizao 29 naslova: na Europskom rukometnom prvenstvu koje se 2004. održalo u Sloveniji proglašen je najboljim strijelcem s postignutih 46 pogodaka. Iste je godine izabran za igrača najbolje momčadi u Ateni na Olimpijskim igrama. Godine 2006., kada je igrao za rukometni klub Ciudad Madrid iz Španjolske, izabran je za igrača lige i bio je najbolji strijelac svojeg kluba s postignutih 136 pogodaka. S Ciudad Madridom šest je puta osvojio naslov pobjednika kupa i države. Sedam je sezona igrao u finalu Lige prvaka, a u sezoni 2005./2006. njegov klub Ciudad Madrid bio je najbolji.

Godine 2004. dobio je državnu nagradu za sport “Franjo Bućar” kao član Hrvatske rukometne reprezentacije, a prema izboru Hrvatskog rukometnog saveza i Sportskih novosti Mirza Džomba je 2005. bio rukometaš godine.

Džomba se 2010. vjenčao godine s televizijskom voditeljicom Belmom Hodžić, imaju dvije kćeri, i već se godinama bavi građevinskim poduzetništvom. Tim se poslom počeo baviti još dok je igrao rukomet za koji je i dalje vezan kao povremeni televizijski komentator rukometnih utakmica tijekom velikih natjecanja.

 

Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.