IZUMIRANJE PRIRODE U UMJETNOSTI

U suradnji s prirodom naziv je izložbe Denisa Kraškoviča koja je večeras otvorena u Slovenskom domu Zagreb. Radi se o umjetniku slovenskog podrijetla, članu Slovenskoga doma Zagreb, rođenom u Zagrebu 1972. godine koji je diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a magistrirao u Ljubljani na tamošnjoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Kraškovič je predavao jedanaest godina na Kiparskom odjelu u Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, a deset je godina bio profesor na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku, te je bio gost predavač na akademiji u Pečuhu u Mađarskoj. Višestruko je nagrađivan; dobio je Grand prix Salona mladih u Zagrebu 2000. godine, drugu nagradu na natjecanju The Residents u Češkoj, a 2015. dobio je Grand prix na Zagorskom likovnom salonu. Autor je 18 javnih skluptura od kojih su najpoznatije Kit na zagrebačkom Jarunu, Morž i Janje ispred Arene u Zagrebu, te skupine skluptura u Kostanjevici na Krki, kao i dviju monumentalnih skluptura Neandertalac u Krapini. Njegov opus prvenstveno obuhvaća životinjski i biljni svijet kao bit svega postojanja.

Na izložbi su predstavljeni videozapisi, kipovi, slike i crteži koji se bave problematikom izumiranja prirode i prirodnih staništa. Izložbu je otvorio Darko Šonc, predsjednik Slovenskog doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, a Kraškovič je izjavio da je izložbu posvetio svojoj slovenskoj obitelji.